Recaredo – Sant Sadurni d’Anoia (Cava)

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Recaredo – Sant Sadurni d’Anoia (Cava) 2017-02-08T20:49:06+00:00

Recaredo – Sant Sadurni d’Anoia (Cava)

Een diner in Barcelona bij BarMut met een waanzinnige fles cava (Turó d’en Mota 2001)  bracht mij de volgende ochtend bij de Familie Mata van Recaredo Cava. Een belletje was genoeg om met open armen ontvangen te worden bij deze bijzondere familie die sinds 1924 hoogwaardige cava’s maken. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes.  Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER.  De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie. De kwaliteit is daarmee vergelijkbaar met de champagnes van Francis Boulard, eveneens een product dat met zeer veel aandacht en passie vervaardigd wordt.

Relat de Recaredo Brut Nature  2011

Xarel.lo & Macabeo | minimaal 48 maanden sur latte gerijpt | geen dosage | zeer fijn en elegant

Terrers Brut Nature Gran Reserva  2010

Xarel.lo & Macabeo | minimaal  57 maanden sur latte gerijpt | geen dosage | verfijnd en rijp

Finca Serral del Vells Brut Nature Gran Reserva  2007 

Xarel.lo & Macabeo | minimaal 90 maanden sur latt gerijpt | geen dosage | single vineyard | oude stokken | zeer intens en compleet | fantastisch glas mousserend

Réserve Particulair Gran Reserva  2004

Xarel.lo en Macabeo, 65 jaar oude stokken | minimaal 104 maanden sur latte | geen dosage | top jaar | power | homage cuvée | blend van de beste vaten | gemaakt in enkel de beste jaren | 95/100 punten parker

Turó d’en Mota  2003 / 2005

Xarel.lo single vineyard | 70 jaar oude stokken | minimaal 120 maanden + sur latte | geen dosage | grote witte mousserende wijn met een enorme diepgang | 97/100 punten parker!

De mousserende wijnen van Recaredo komen het best tot hun recht in een glas Rona Le Vin 03 Riesling.

Youtube: 

Uitleg over de verschillende stijlen van Recaredo Cava:

Hand gedogorgeerde Cava’s! unieke beelden:

Deel deze wijnproducent