Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Alfredo Arribas – Portal del Priorat, Trossos & Vins Nus – Priorat & Montsant 2017-04-26T12:58:33+00:00

Alfredo Arribas – Portal del Priorat, Trossos & Vins Nus – Priorat & Montsant

Van huis uit is Alfredo een gevestigd en gekend architect uit Barcelona met een enorme passie voor wijn. In 2001 maakt hij zijn droom waar en koopt hij  in Priorat (ten zuiden Barcelona, ten hoogte van Tarragona) Portal del Priorat aan. Een enorm landgoed van 40 ha dat na een flinke restauratie en het nieuw aanplanten van de wijngaarden stap voor stap actief wordt gelegen tussen de dorpen El Lloar, El Molar en Bellmunt del Priorat. Samen met Ricardo Rofes, een voormalig wijnmaker van Alvaro Palacios maken Alfredo in 2007 de eerste wijn. Portal ligt in het klassieke stuk van Priorat, warm klimaat, llicorella bodems (lijsteen) en elk jaar plant Alfredo met zijn team een nieuw wijngaard aan, voornamelijk Syrah en Carignan presteren uitstekend op de warme Llicorella bodems. het pronkstuk is de befaamde Clos de Portal aangeplant in 1911 met carignan (zie video onder). In 2016 is de wijnkelder verder uitgebreid en helemaal af, prachtig verstopt in een heuvel en volledig gemaakt van natuurlijke materialen en in de kelder vinden we amfora’s, staal tanks, betonnen fermenters en cementen eieren, a modern cellar!

Een keuze voor bio-dynamisch telen is voor Alfredo een ‘gewone’ zaak, respecteer de natuur en probeer deze door natuurlijke preparaten beter te laten presteren. De zeer oude stokken zijn van unieke kwaliteit en als deze  ‘overlijden’ vult  Alfredo de lege plek met een twijg van de naast gelegen stok, deze techniek wordt ook wel  ‘Selection Massale’ genoemd. Een twijg gaat onder grond door en komt een meter verder weer omhoog, en na een aantal jaar knipt hij deze los en zo maakt hij van 1 onderstam 2 stokken. Zo behoud het de unieke DNA van de kloon in zijn wijngaard.

Alfredo beschouwt de als de belangrijkste factor voor de harmonie die zo kenmerkend is voor zijn wijnen, in de wijnkelder worden alle percelen apart gevinifeerd met zo min mogelijk interventie van de mens. De wijnen worden na rijping ongefilterd en met minimaal zwavel gebotteld.

In 2005 als de Clos des Portal nog in opstart is Alfredo in de regio druk bezig met verkennen van nieuwe wijngaarden met exceptionele kwaliteit. Hij ondekt in Naturel Parc of Montsant een aantal zeer interessante plekken met ‘vergeten’ en verwaarloosde wijngaarden.

De eerste plek is ten noorden van Cornudella del Montsant op 750 meter hoogte, ligt voor het klooster de ‘Ermita’ van ‘San Joan de Codolar’ een aantal zeer oude percelen (70 jaar+) op stenige terrassen met veel kalk in de bodem, hier komt de beste Carignan van het noorden vandaag volgens Alfredo en hij gebruikt deze kleine wijngaard voor zijn Vins Nus (naked wines aldus Alfredo) wijn SiurAlta Antic. Misschien wel de mooiste wijngaard waar ik tot nu toe geweest bent, wat een zinderend energiek schouwspel in de bergen van het Naturel Parc.

De tweede en derde plek liggen gecombineerd in Siurana & Gritella, we gaan hier nog hoger tot wel 1000 meter hoogte, Alfredo laat met de bodem van Gritella zien tijdens het bezoek in 2017, ‘the Priorat of the north’ en dat zien we met de stukken zwart lijsteen die dwars door de bergen omhoog schieten en de weg er naar toe bijna onmogelijk maken, je schud letterlijk door elkaar in de auto. Hier gaat Alfredo volledig voor Garnaxta Negre, de koele liggen geeft de druif zijn zuren die het zo hard nodig heeft om de energie in de wijn te houden. Er is hier in totaal negen hectare die de afgelopen jaren grondig zijn gerenoveerd en op sommige stukken opnieuw beplant met Garnaxta Negre en wat Gris en Blanc. De wijngaarden zijn aangelegd in amfi theater vorm tegen de heuvels op, geen plek om met tractoren te rijden omdat het te steil is, er wordt gewerkt met een muilezel, die op deze plekken zeer goed uit de voeten kan.

Er staan een paar proef velden met Vermentino, Pinot Noir, Chardonnay, Viognier en Albarino waarvan de laatste erg goed presteert op llicorella rond 900 meter hoogte. ‘Gritella is the future for our wines ‘ verteld Alfredo en ik vertel over de top witte blend uit Swartland van David Sadie en La Granges des Peres uit Zuid-Frankrijk, nu is het wachten op de eerste witte blend van ‘Gritella’ met Garnaxta Blanc & Gris, Albarino, Vermentino en misschien wel Chardonnay of Viognier. Volgend jaar gaan alle wijngaarden in het noorden gecertificeerd worden door Demeter.  De wijn uit deze wijngaarden maakt Alfredo zo puur als mogelijk, geen toevoegingen geen zwavel, rijping amfora ‘naked wines!’

San Joan de Codolar en de muilezel die het zware werkt verzet in de wijngaarden.

De wijngaarden voor de Trossos wijnen liggen in Montsant liggen verdeeld over 22 kleine percelen met voornamelijk de Garnaxta Blanc, Gris en Negre en  Carignan, de leeftijd van de stokken varieert hier tussen de 40-100 jaar oud en de bodem staat uit een mix van vuur rode klei en zand. De wijngaarden voor de Trossos Vells Carignan bevinden zich in het warmste deel Montsant, ten zuiden van Priorat en voor de Garnaxta’s  zowel in het warmste deel als in het koele noorden waar ze soms wel vijf tot zes weken later kunnen plukken.

 

 

 

 

 

 

Trossos wijngaard in het lagere deel van Montsant: Garnaxta bush vines op zand

Clos des Portal / DOCa Priorat 

Gotes del Priorat  2015

Garnaxta & Syrah |fruitbom | concentraat | fijne zuren | eerste pluk van de Clos des Portal | zeer veel energie en verfijning

Magnum en grote formaten leverbaar, ook oudere jaargangen

Negre de Negres  2014/2015

Syrah & Samsó | 14 maanden rijping op eikenhout deels nieuw | krachtig  | spanning  | rijp fruit | 2e pluk van Clos de Portal

Somni  2013      

Samsó &  Syrah | 14 maanden rijping op eikenhout deel nieuw | laatste pluk  | zeer rijp | specerijen | spanning | laatste pluk van de Clos del Portal

Magnum en grote formaten leverbaar, ook oudere jaargangen

Clos de Portal  2014

perceel uit 1911 | Samsó (Carignan) | 18 maanden op nieuwe eikenhout| intens | power | grote wijn | beperkt leverbaar evt ook oudere jaargangen

afbeeldingen van de Clos de Portal aan de zijkant van deze pagina.

Trossos / DO Montsant 

Trossos Sants  2015

Grenache Blanc & Gris | 50% rijpt voor 5 maanden op eikenhout de rest op staaltank | zeer intense stijl | smokey | romig | vullend

Trossos Blanc 2013 Mas del Notaria   

80 jaar+ oude Grenache Blanc | 1 jaar eiken | krachtig | gerookt | rijke wijn | productie van 990 flessen

Magnum en grote formaten leverbaar, ook oudere jaargangen

Trossos Vells 2012  

Carignan | 9 percelen oude stokken in het warme zuidelijk deel van Montsant | rode klei  | zeer intens | enorme concentratie | 12 maanden rijping op eikenhout, deels nieuw

 

VINS NUS / ‘the naked wines of the north’ Gritella, Siurana & San Joan de Codolar

4 Gotes 2015 

Garnaxta Negre 80% met 20% Gris, Blanc & Rosat | DO Priorat | jonge rode wijn | veel sap en kleur | verfijnd en kruidig | drinken!

SiurAlta Gris 2013 / 2015

Garanxta Gris | druiven uit San Joan de Codolar en Siurana | 3/4 skin contacted | vergist op staal | gerijpt voor 6 maanden sur lie op amfora | zeer intens | smokey | rijp fruit | enorme energie | zonder zwavel gebotteld

SiurAlta Antic 2015 

Carigan aka Samsó | San Joan de Codolar | 70 jaar + oude stokken, bush vines op kalk | vroeg geplukt | vergist op staal en gerijpt op amfora en deels nieuw eiken | zeer puur | energie | kleine bitter (kalk) | wilde kruiden | zonder zwavel gebotteld

Ediciones Limitadas

Selectie van wijnen van jonge druivenstokken in zowel Priorat als Montsant en vaten/tanks die niet passen in de blends van Alfredo. 

Nuvol Blanco  2015 

Grenache Blanc & Macabeo | vergist op rvs | gerijpt op eiken | vet | romig | amandel

Faunus del Montsant  2014 

Tempranillo, Syrah & Samsó | naturel | zachte tannine | veel fruit | aards | vullend

 

Youtube

De Clos de Portal – aangeplant in 1911 – Carignan A.K.A. Samsó 

Alfredo vertelt over de structuur van de Negre en de Somni:

Alfredo over zijn manier van bewerken van de wijngaard: 

Review door Spanish Wine Lover:

Barcelona-born architect Alfredo Arribas started his wine project in Priorat in 2001 after purchasing the Clos del Portal estate in the southern area of the appellation close to the villages of El Lloar and Bellmunt. His first incursion in the area was in neighboring Monstant, where he set up Portal del Montsant, a winery he sold in 2010. He still owns some very old vines in this appellation which are destined for his Trossos range. His latest stake in the area is Vins Nus, an extreme range of wines made from high altitude vineyards in the Montsant mountains.

As an architect, Arribas has his own ideas about how to sculpt the landscape, the way vines interact with the environment and the design of winemaking facilities. The estate combines terraced vineyards with traditional costers, or vines planted directly on a slope. With regard to the winery, Arribas thinks “it should not only blend well with its surroundings but with ever-changing winemaking practices”. It shouldn’t come as a surprise that he speaks about an “itinerant, unlimited winery”.

Clos del Portal comprises 40 hectares, 14 of which are planted with vines, mainly Garnacha (five clones have been recovered and replicated using massal selection), Cariñena, Syrah, Cabernet Franc and some experimental grape varieties.

The range includes two red blends: Negre de Negres (around €20 in Spain, 25,000 bottles) comes from the earliest ripening grapes, and Somni (€37, 4,500 bottles), which offers a deeper, more concentrated expression. Single vineyard Tros de Clos (€52) is a 100% Cariñena sourced from a coster plot planted in 1911. The striking labels have been designed by illustrator Gregori Saavedra and display drawings based on 12 different stories.

The entry-level range Gotes comes from grapes sourced from neighbouring vineyards showing a fresh, direct expression of the area. Grapes are harvested earlier than the other ranges and usually fermented in whole bunches. Gotes Negre (€14) is a blend of Garnacha and Cariñena while Gotes Blanques (€14) is a single-varietal White Garnacha.

Deel deze wijnproducent