Olivier Riviére Vinos – Rioja & Arlanza

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Olivier Riviére Vinos – Rioja & Arlanza 2017-04-26T13:14:16+00:00

Olivier Riviére Vinos – Rioja & Arlanza

De tour naar de Loire in februari 2015 kreeg een prachtige Spaanse finale in de kelders van Cave Ackermann tijdens La Dive. Ik had al een paar keer geprobeerd contact te krijgen met Olivier, maar de e-mail werd niet beantwoord, en de telefoon niet opgenomen. Toen ik de line-up onder ogen kreeg van La Dive was de aanwezigheid van Rivière Vinos een mooie gelegenheid om te gaan.

Olivier is van origine een Fransman die na stages bij Domaine Leroy (Bourogne) en Elian de Ross (Marmande) in contact komt met Telmo Rodriguez. hij mag er stage lopen. Telmo wordt gezien als één van de beste wijnmakers van Spanje en zijn familie bezit het prachtige domein Remulluri in La Rioja. Verder is hij met zijn eigen bedrijf verantwoordelijk voor een paar verschrikkelijk mooie wijnen uit andere delen van Spanje waar hij nauw samenwerkt met de lokale wijnboeren.

Vanaf 2006 begint Olivier met het maken van zijn eerste wijn. Hij pacht een aantal percelen van bijzondere kwaliteit in de Rioja Alavesa en laat zijn bedrijf voorzichtig doorgroeien naar de huidige 11 hectare. In La Rioja vinden naast de dominante Garnacha druif ook wat Graciano, Mazuelo (carignan) en voor de witte wijn Viura (Macabeo). In 2008 valt zijn oog op een paar percelen in de gloednieuwe D.O Arlanza, gelegen tussen Ribera del Duero en Rioja. De wijngaarden liggen hier op 750-1050 meter hoogte met zeer oude stokken Tempranillo en een kleine hoeveelheid Garnacha Tinto en Albillo Blanco.

Olivier volgt het idee van Telmo en laat het klassieke rijpingssysteem los (lees crianza, reserva etc..) en vinifeert zijn wijnen naar stijl van de wijngaard/dorp. Het ‘bourgogne’ systeem is in het verleden ook altijd de stijl wijn maken geweest in La Rioja maar door bureaucratie is dit helaas verandert in commercieel systeem met wijnen die ze zijn gaan assembleren worden gedomineerd door hout. De single vineyard La Rioja van Temlo ‘Las Beatas’ is niet voor niets verkozen tot de drie beste Spaanse rode wijn volgens Luis Gutierrez, één van de beste wijn criticasters (werkt voor Parker) op Spaans gebied.

De witte wijnen zijn rijp, smeuïg en krachtig, klassiek rokerige witte viura, de rode wijn zijn energiek, verfijnd, juicy, vervuld van zachte tannine, zorgvuldig eikenhout en lage alcoholvolumes. Samengevat zijn het stoere biodynamische wijnen, terroir getypeerd! The real la Rioja is Back!

Het lijstje van Gutierrez met de beste Rioja’s! :

Master of Wine Tim Atkin selecteer Olivier als 3th Growth in zijn Rioja Report Classification 2017, kortom bij de allerbeste 35 producenten van de regio!

 

Mirando al Sur Blanco 2015

Viura | slechts 1 vat gemaakt | oude stokken van ‘la Bastida’ Rioja Alavesa | gerijpt voor 18 maanden op een oud Jerez eikenhoutvat | krachtig en intens | beperkt | 93 punten Gutierrez

97/100 punten Tim Atikin MW Rioja Report (top vijf beste witte Rioja’s)

This left eld Viura was aged in two old Sherry barrels, one of which had contained Amontillado, the other Manzanilla. Combining fruit from Labastida and Briñas, it certainly has a whipe of Andalusia about it. Rancio, salty, umami-like aromas segue into a palate of toasted almonds, savoury tannins and a long, tapering nish. Daring, brilliant winemaking. 2017-21

Rayos Uva 2015 Rioja 

Garnacha & Tempranillo | Rioja Baja | vergist op tank, deels carbonique | rijping voor 6-9 maanden op foudré | rijp fruit | sappig | mooie kruidigheid | op dronk!

89/100 punten Tim Atikin MW Rioja Report

Ganko 2015 Rioja 

Garnacha & 20% Mazuelo | single vineyard ‘Cardenas’ in Rioja Alta| stokken tussen de 40-80 jaar oud |   vergist op foudré | rijping voor 18 maanden op Frans eikenhout | zeer krachtig en intens | Beperkt | 94 punten Gutierrez

93/100 punten Tim Atikin MW Rioja Report

Oliver Rivière is making some of the most interesting, flavoursome wines in Rioja right now, this whole bunch-fermented blend of equal parts Garnacha and Mazuelo from high altitude Cardenas being a case in point. Balanced, spicy and refreshing with savoury tannins and tangy acidity. 2017-22

Gabaxo 2015 Rioja  

Tempranillo & Garnacha | Alvavesa Tempranillo & Alta Garnacha | 12 maanden eikenhout, 10% nieuw | rijp fruit | zacht | mooie zuren met een goede lengte | sublieme prijs en kwaliteit!

95/100 punten Tim Atikin MW Rioja Report

This is a deliciously stylish combination of Tempranillo from Laguardia and Elciego in the Rioja Alavesa with Garnacha from Cardenas in the southern part of the Rioja Alta. Whole bunch fermented and aged in foudres, it’s chalky, spicy and violet scented with lovely red fruits at its core. A bargain. 2017-21

Las viñas de Eusebio 2013 Rioja 

Tempranillo | single vineyard ‘La Guardia’ Rioja Alavesa | vergist met 20% hele trossen en 80% ontsteeld | voor 21 maanden gerijpt op eikenhout | nieuwe release

93/100 punten Tim Atikin MW Rioja Report

This bush vine Tempranillo was made for the first time in 2013 and comes from Frenchman Olivier Rivière’s own vines in Laguardia and Navaridas. It’s a wonderfully aromatic red, with 20% whole bunches adding some pepper spice to its violet-scented, crunchy, refreshing red fruit flavours. There’s structure here too. 2017-24

La Vallada 2013 Arlanza 

Tempranillo | 15 jaar oude stokken op 1000 meter hoogte | vergist en gerijpt deel op staal en eikenhout | zeer intens en puur | energie

El Cadastro 2014 Arlanza 

Tempranillo | zeer oude stokken(50-100 jaar)single vineyard, 950 meter hoogte | vergist en gerijpt op eikenhout | krachtpatser | beperkt

Arlanza project Artikel door Spanish Wine lover:

Review Spanish Wine Lover:

Currently making wine in Rioja, Arlanza and Navarra, Frenchman Olivier Rivière is a good example of the new wave of young, small producers who have emerged in Spain over the last decade.

He started to work with well-known producer Telmo Rodríguez but it didn’t take him long to start buying grapes for himself. Over the last few years, Rivière has also managed to purchase some distinctive vineyards in different regions which he vinifies separately following a Burgundian approach. His first production came from El Quemado in Covarrubias, a lovely and remote valley in Ribera del Arlanza appellation in Burgos (Castilla y León). Alto Redondo followed in Navarra with some recent purchases in Rioja. Olivier consults for Emilio Valerio in Navarra and Bodegas Lacus in Aldeanueva de Ebro (Rioja Baja); it is at these facilities where he makes his wines.

For Olivier vineyards come first, focused as he is in obtaining high quality grapes. Small fermentation tanks (cement and oak vats) ranging from 2,000 to 5,000 litres enable him to ferment separately either top vineyards or village wines. He usually ferments his reds with stems and he always uses large barrels (300-500 litres) to age his wines.

In Rioja Olivier sources his grapes from different areas; old Viura from Labastida for his complex, barrel fermented white Jequitibá (about €18 in Spain, 7,000 bottles) and a striking and profound wine called Mirando al Sur (only 600 bottles) which literally translates as “Looking South” given that it is aged in sherry butts.

As for his reds, Rayos Uva (around €9, 50,000 bottles) is a light-bodied blend of Tempranillo, Garnacha and Graciano displaying preserved fruit balanced with some herbaceous notes; Ganko, a blend of Garnacha with some Mazuelo, comes from Cárdenas in Najerilla valley, on the right bank of the river Ebro. It is usually fermented with stems resulting in a fresh, balsamic and intense red. Starting in the 2013 vintage, two new labels have joined the family: Las Viñas de Eusebio (€35, 1,800 bottles) comes from owned and rented vineyards in the vicinity of Laguardia whereas Losares (barely over 600 bottles) is a far deeper and concentrated red sourced from an old plot located in the village of Navaridas and planted in 1930.

Ribera del Arlanza is a newish appellation which covers vineyards around the village of Lerma in Burgos (Castilla y Léon), but Olivier’s project is specifically focused in Covarrubias, an area boasting high altitude vineyards with a distinctive microclimate. His project there started with two reds: El Cadastro (around €22, 4,000 bottles) a village wine made from grapes coming from three different locations; and El Quemado (around €45, 1,000 bottles), a single-vineyard wine; and the rare, white wine Basquevanas (around €50) which is not produced every year and comes mainly from Albillo Real grapes scattered among red vines. La Vallada (€11) was released later, its grapes sourced from a local wine grower.

Finally, Alto Redondo is a single-vineyard red coming from old Garnacha vines in Navarra that Olivier is painstakingly recovering. Yields are so low that it is rarely produced.

 

Deel deze wijnproducent