Le Rocher des Violettes – Montlouis-sur-Loire

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Le Rocher des Violettes – Montlouis-sur-Loire 2017-07-24T13:59:28+00:00

Le Rocher des Violettes – Montlouis-sur-Loire

Tijdens de start van Smaragd Wijnen in 2010 was Xavier en van de eerste producenten waar ik mee ben gestart! Verfijnde en spannende wijnen van Chenin Blanc waar ik persoonlijk erg van mag houden, voor mij is Montlouis een stijl van Chenin zoals ik Duitsland gek ben op Mosel Riesling. De spanning in de wijn tussen zuren en rijp fruit gecombineerd met een waanzinnige terroir en juiste wijnmaker resulteerd in een top wijn. Ik ben dan erg verguld met herintreding van Xavier in de lijst!

Xavier Wiesskopf  (1979) studeerde aan de oenelogie school in Beaune en beland na stages in Chablis (Dauvissat), Beaune (Marchalé) en in het noordelijke Rhône in 2004 in Amboise, een klein dorp ten oosten van de stad Tours. Hij krijgt de sleutel van een prachtige wijnkelder en de bijbehorende 7 ha aan wijngaarden. De wijnkelder stamt uit de 15e eeuw en is uitgehakt uit de witte mergel bergen aan de rand van het dorp, de ideale omstandigheden en temperatuur van de oude kelder zorgt dat Xavier zijn wijn zo natuurlijk mogelijk kan maken.  De Montlouis sur Loire appelation beslaat drie dorpen ten oosten van Tours, de 370 ha wijngaarden liggen tussen de Loire en Cher rivieren ingeklemd en omringd door het bos van Amboise.  Onder de AOC  Montlouis sur Loire wordt er enkel witte wijn gemaakt van van Chenin Blanc, vroeg Pineau de Loire genoemd en varieert in smaak van droog tot licht zoet, ook maken ze hier veel mousserende wijnen volgens de Methode Traditionele.

Een ruime 10 jaar later heeft hij zijn domein laten groeien tot 13 ha, waarvan 9 ha in Montlouis en 4 ha in het grote AOC Touraine gebied. Hij is officieel biologisch gecertificeerd met biodynamische invloeden maar zoals hij zelf uitlegt ‘dat verteld niks over het talent van de wijnmaker’. Hij is een purist, laat de natuur haar werk maar doen, dat geeft risico’s in aantal kilogram opbrengsten maar dat neemt hij voor lief. Bijzondere fraaie wijn die niet mis staan in de ‘artisan’ collectie van Smaragd Wijnen!

Bezoek juli 2017:
Laat in de middag komen we het terrein van de prachtige cave, huis en gîte oprijden in het oostelijke stuk van Montlouis-sur-Loire tussen de Chêr en Loire rivieren in. Xavier is een rustige bescheiden verschijning, kijkt eerst even de ‘kat uit de boom’ om vervolgens even vol passie zijn verhaal te vertellen. In tien jaar tijd heeft hij zijn weg gevonden in het beste Chenin stukje van Frankrijk, ik denk dat Montlouis, samen met Vourvray en de Jura op dit moment de meeste interessantste appelaties zijn in Frankrijk waar je prijs en kwaliteit fantastische wijnen kan kopen.

In de wijngaard probeert hij zo natuurlijk mogelijk te werken, geen pesticiden en de vegetatie krijgt de ruimte om het bodemleven te stimuleren. Xavier heeft veel oude stokken, Le Moulin de jongste en het minst gunstig gelegen is voor zijn mousserede wijn Petillant wijn, Touche Mitaine is 3 ha met op twee meter diep een tuffeaux blok (kalk) aangeplant in 1979, La Negrette op het plateau vol met silex stenen en druivenstokken die de 80 jaar ruim gepasseerd zijn. Een nieuw nieuwe aanplant vinden we in een soort prachtige clos wijngaard la Lochére, zuidelijk gelegen op een steile helling, hier ben ik wel erg benieuwd naar in 10 jaar! Wat opvalt in al deze wijngaarden is de aanwezigheid van Côt naast Chenin. Deze druif afkomstig uit Cahors van origine heeft op mij nooit zo indruk gemaakt al maakt hij in Argentinië als Malbec veel indruk. De oude stokken Côt van Xavier leveren een prachtige wijn, zeker in 2015, een carbonique wijn zeer intens en puur met zachte tannine en een heerlijk rood fruit karakter, vanaf september op voorraad! Zijn Chenin wijnen zijn relatief strak droog, prachtige energie, veel indrukken en de zuren geven de wijnen een enorm spectrum! La Negrette is een spetakel, als een grote witte Bourgogne van Chenin!

 

Montlouis sur Loire ‘Touche Mitaine’ 2015

Chenin Blanc | jongste stokken van het domein, 34 jaar oud | 4 ha aan de voet van de helling nabij Saint Martin le Beau | whole bunch press, vergist en 12 maanden gerijpt op gebruikte barrique’s | droge kruidige stijl | rijp fruit | iets zilt | goede vulling | droog | komt in in de zomer van 2017 perfect op dronk.

 

Montlouis sur Loire ‘La Négrette’ 2014

Chenin Blanc | 0,5 ha wijngaard aangeplant in 1922 zuidelijke gesitueerd hoog op een plateau met een 4 meter laag leem en silex voor je op het tuffeaux komt tegen het bos van Amboise| whole buch press, vergist en 18 maanden gerijpt op nieuw (30%) en gebruikte barrique’s | rijpe volle wijn | complex | rokerig | zilt droog | kan met gemak 10-15 jaar rijpen

* door te klikken op de wijn kom je bij de fiche technique van Le Roches des Violettes

 

Hieronder de beoordeling van Bettane & Dessauve!

epson146

Deel deze wijnproducent