Joostenberg – Paarl

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Joostenberg – Paarl 2016-12-04T12:35:36+00:00

Joostenberg – Paarl

SyraIn 1879 is Joostenberg gekocht door de familie Myburgh, en sindsdien is het in hun handen gebleven. Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf, dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw, en werd er wijn en cognac geproduceerd. Dit was in de jaren 1800 tot 1947. In dat laatste jaartal werd besloten dat men zou stoppen met het maken van wijn, en de druiven voortaan voor de verkoop beschikbaar te stellen aan de coöperatie. In 1999 echter, hervat Tyrrel het maken van wijn, hij is geïnspireerd geraakt door biologisch wijnen in Europa. Aan de andere kant van de farm ligt Klein Joostenberg, een bistro met deli shop en een bier brouwerij gelegen in een prachtige park met botanische tuinen.  Deze locatie wordt gerund door de zus van Tyrrel, terwijl hun vader op 80 jarige leeftijd nog leiding aan de eigen slagerij en komen de groenten uit de familie tuin!

Zoals de naam Joostenberg reeds kan doen vermoeden, bevindt de wijnmakerij zich in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in het dorp Muldersvlei, in de provincie West-Kaap. Het ligt tussen de grote steden Kaapstad en Paarl in. Daarnaast ligt het gebied ongeveer 10 kilometer boven Stellenbosch, een naam die wijnkenners bekend in de oren zal klinken als Zuid-Afrika’s meest bekende wijnstreek. De gebroeders Myburgh beheren daar 31 hectare grond waarop druiven verbouwd worden. Ze hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd om te kunnen ontdekken welke druiven ze het beste kunnen verbouwen. De wijngaard met Merlot wordt verkocht en zijn andere rassen gerooid, de belangrijkste rassen voor rood zijn nu Syrah, Mouvedre & Touriga Nacional en voor wit Chenin Blanc en in minder mate Viognier en Roussanne.

In 2006 was Joostenberg de eerste wijngaard in Zuid-Afrika die volledig is overgestapt op de biologische productie van wijn. Een ontwikkeling die een zeer positief is geweest voor de smaak van de wijnen, de alcohol volumes gingen naar beneden, er word later geplukt en de wijnen bevatten betere zuren en de blauwe druiven worden rijper geoogst zonder groene aroma’s, in januari 2016 heb ik samen met Tyrell een wijn geblend van Syrah en Mouvedre, Beer Bossie 2015! release zomer 2016. Daarnaast heeft een Tyrrel een wijn Chenin van oude stokken voor vier jaar gerijpt op eiken (Spaans Spek, in gedachte van Vina Tondonia) en Chenin  a la vin naturel zonder zwavel, de kwaliteit spat er vanaf!

Wijn maken is niet het enige wat Tyrrel en Philip met alle passie die ze in zich hebben, doen. Beide heren zijn ook bijzonder sportief, en barmhartig. Zo hebben ze onder meer de ‘Cadiz Freedom Swim’ gedaan, een 7,5 kilometer lange zwemtocht van Robbeneiland naar Bloubergstrand door ijskoud water en zeer onvoorspelbare stromingen. Dit alles voor het goede doel!

Chenin Blanc  2016                         

Chenin Blanc  | rijping op staal en 10% eikenhout | fijne zuren  | rijp | rond | 3,5* Platter

Fairhead 2015

Chenin Blanc, Roussanne & Viognier | deels eikenhout vergist | rijke wijn | 4* platter

Family Red  2016                           

Syrah, Mouvedre en Viognier | deels gerijpt op 2e jaars eiken voor 18 maanden | rijk | mocca | bramen | 3,5* platter

The Impotant Boar 2015 Small Batch 

Syran met 10% Mourvedre | blend van Tyrrel & Martijn  gemaakt in januari 2016 | 12 maanden eikenhout gerijpt op oude vaten | rijpe en pure iets spicey rode wijn

Syrah 2013 Klippe Kou

Syrah | selectie oude stokken | 18 maanden gerijpt op 500 liter vaten | fris | puur | zacht | vullend  4* Platter

Phillip Albert 2013

Cabernet Sauvignon | 12 maanden eikenhout | rijp | krachtig | cassis | slechts 2 vaten gemaakt | beperkt

Noble late Harvest  2014                           

Chenin Blanc | edel gerot | 80 gram restsuiker | gerijpt op eiken | schitterend spel zoet & zuur | 4* Platter

Deel deze wijnproducent