Iona Vinyards – Elgin

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Iona Vinyards – Elgin 2017-03-27T20:11:15+00:00

Iona Vinyards – Elgin

Andrew en Rozy Gunn en hun familie verwierven Iona in 1997. Het was toen een mooie, maar vervallen appelboerderij. Ze vernoemden het landgoed naar het afgelegen, spirituele eiland dat voor de westkust van Schotland ligt. De voorouders van Andrew Gunn kunnen getraceerd worden onder de Vikings die in de tiende eeuw aankwamen in Schotland. Dat is precies de reden waarom Andrew en Rozy een Vikingboot hebben opgenomen in het embleem van hun wijngaard. Reeds vanaf het moment dat ze in 2001 met wijnmaker Niels Verburgh hun eerste wijnen produceerden, heeft Iona naam gemaakt als één van de beste Sauvignon Blancs van de nieuwe wereld. Vanaf 2011 is Werner Muller aangetrokken als hun wijnmaker, afkomstig van Chamonix. Onder zijn leiding werd Chamonix  uitgeroepen tot beste wijnboerderij van Zuid-Afrika.

Net als Joostenberg ligt ook Iona in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Iona bevindt zich echter wel een stuk zuidelijker, tegen de kust van de Indische Oceaan. Het bevindt zich in het Kogelberg natuurreservaat op 420 meter hoogte. In een land waar koele omgevingen schaars zijn, kan de wijngaard van Iona als zeer kostbaar beschouwd worden. Het is immers de koelste wijngaard van heel Zuid-Afrika. De druiven rijpen tot twee maanden langer dan de andere wijngaarden in het land. Roze is als wijngaard manager zeer geïnteresseerd geraakt in het aspect van  biologisch-dynamisch telen van de druiven, de eerste resultaten zijn zeer positief begreep ik jl mei van Roze toen zij en Andrew in Nederland waren op mijn 5 jarig jubileum. Door het proeven van wijnen van mijn andere producenten en de interactie met hun gaat Roze zeker voor ‘the Next step’ door de farm verder om te schalen naar bio-dynamie.

‘Shared ownership and shared duty for a committed team.’ Het is één van de veelzeggende motto’s van Andrew en Rozy Gunn. Even nobele mensen als gehaaide zakenlieden. Iona wordt bestuurd door een kleine groep zeer gemotiveerde mensen. Als gevolg van Zuid-Afrika’s sociale geschiedenis, werden werknemers veelal uitgesloten van besluitvorming en eigenaarschap. Zo niet bij Iona. Het gehele team deelt het eigenaarschap en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Met als resultaat dat alle werknemers meer dan trots zijn om onderdeel uit te maken van dit succesverhaal.

Update january 2016:

Na mijn eerste bezoek bij Iona in maart 2006 reed ik op vrijdag 8 januari 2016 weer op de 6 km lange ‘dirt road’ die je naar het wijngoed van Iona brengt. Een prachtige tocht dwars door een prachtige natuurlandschap, eenmaal aangekomen op 420 meter hoogte voel je direct de verkoelende bries vanaf de oceaan die door de wijngaarden blaast en ervoor zorgt dat de temperatuur hier nooit boven de 30 graden uitkomt.

Vanuit de achtertuin krijgen we een mooi zicht op de drie farms die Iona bezit anno 2016, de Iona Farm op het plateau met Sauvignon (zandsteen), Pinot Noir en Chardonnay, ik het wat warmere dal de Farm van Roze met Syrah, Mouvedre, Cabernet, Petit Verdot. In 2014 heeft Andrew een nieuwe farm gekocht met 20 ha Pinot Noir en Sauvignon Blanc ‘the home of Mister P en Sophie T’ genaamd: Langsrug. Dit ligt 20 km verderop aan de zuidelijke rand van Elgin op een plateau van 350 meter hoog grensend aan de Arendskraal dam. Hier is het 3 graden warmer dan de Iona Farm, de stokken zijn hier in 2006 aangeplant en de Bokkeveld Shale bodem geeft zijn unieke twist aan deze wijnen.

Roze is een enorme fan van Biologisch-dynamisch cultiveren en maakt inmiddels voor het 4e jaar haar eigen organische compost op de Iona Farm om de wijngaarden die wat extra boost kunnen gebruiken te ‘voeden’. Verder lopen er in de wijngaarden kippen, ganzen, schapen en eenden rond om het eco systeem te stimuleren en bijvoorbeeld de slakken te eten en laten ze kruiden en planten in de wijngaarden groeien om een gezonde competitie in de wijngaard te creëren tussen de stokken.

In de kelder proeven nog wat vaten Pinot Noir, Chardonnay en in de nieuwe ondergrondse kelder (Bourgogne idee) rijpt de nieuwe Syrah 2015 van Roze’s Farm, veel belovend! Tijden het bezoek met de Mountainbike aan Langsrug kwamen in de wijngaard Skuinsrij (een steile wijngaard, zuidelijke gelegen op de koele wind)

Sophie Te’Blanche  2016                 

Sauvignon Blanc | Jonge stokken, nieuwe aanplant & Langrug fram | zuiver glas | crispy | limoen | cool climate | Sophie is de nickname voor Sauvignon in Zuid-Afrika | 3,5* Platter

Sauvignon Blanc  2016

Sauvignon blanc en 7% Semillon (houtgerijpt) | zeer zuiver | eigen gisten | geen schilweking | schoon fruit | klein vetje | geoogst half maart, extreem laat | 4,5* platter

Chardonnay  2015                          

volledig vergist en gerijpt op Frans eikenhout,  20% nieuw | stokken van de Iona en Roze’s Farm  | rokerig | type Saint-Aubin | 5* platter 2015 guide

Mister P 2015

Pinot Noir van de Langerug Farm, aangeplant in 2006 op Bokkeveld shale | vergist en gerijpt op eikenhout | sappig | rijp fruit | 4* platter

Pinot Noir 2014

Speciale selectie van de Iona Farm, stokken aangeplant in 2000 | koel geplukt, en vergist met 20% whole bunch en 80% ontsteelde trossen, vergist en gerijpt op eikenhout, deels nieuw | Werner Müller is een enorme Pinot fan, dat proeven we terug! | 4,5* platter

One Man Band  2011                

Gemaakt van zes druivenrassen : Syrah, Merlot, CS, Petit Verdot, Mouvedre & Viognier | 18 maanden rijping op eikenhout | Afkomstig van de Iona & Roze’s Farm | 4,5* platter

Solace 2014

Syrah van 20 jaar oude stokken van de Biologisch dynamische farm van Roze in de vallei van Elgin | 12 maanden op gebruikte eikenhouten vaten | eerst oogst, 5* platter!

 

Deel deze wijnproducent