Immich-Batterieberg – Mosel

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Immich-Batterieberg – Mosel 2017-10-09T21:56:54+00:00

Immich-Batterieberg – Mosel

Duitsland is als wijnland niet meer te stoppen, een nieuwe generatie getalenteerde wijnmakers maakt ongekende wijnen. Met Riesling in de hoofdrol gevolgd door de Duitse Pinot Noir genaamd Spätburgunder en ook de andere burgunder soorten als Pinot Blanc, Pinot Gris en Silvaner winnen aan populariteit. De Mosel is traditiegetrouw de meest intrigerende van de dertien regionen van onze oosterburen. De steile terrassen van ‘schiefer’ (lijsteen) langs de meanderende rivier zorgen niet alleen voor een spectaculair aanblik maar ook een schakering aan bijzondere top ‘lage’.

De wijnen van Weingut Bernhard Eifel in Trittenheim zijn al meer dan zes een jaar een succes in de portfolio, jaarlijks een fraaie collectie met smaakvolle ‘droge’ riesling wijnen, Bernhard was zijn tijd vooruit eind jaren ’90 met zijn gastronomische stijl van Riesling wijnen. Ik ben in al die jaren regelmatig langs de Mosel bij producten op bezoek geweest uit interesse (Knebel, Heymann-Löwenstein, Karthäuserhof, Van Volxem, Clemens Busch, Martin Kerpen, Haag, Reinhold Haart, etc…). Maar één producent verraste mij enorm door toch wel zo’n eigen en fraaie ‘beendroge’ riesling stijl te maken. Veel wijnen gemaakt langs de Mosel hebben dat herkenbare zoetje, 5 tot 10 gram restzoet is eerder regel dan uitzondering. De man achter deze wijnen is Gernot Kollman, na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij van Volxem en nog eens vier jaar bij Knebel koopt hij het ooit befaamde maar helaas failliete wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirich medio 2009

De eerste meldingen van het wijnhuis dateren uit het  jaar 911, de kelder is gebouwd in 870!  In 1449 koopt de familie Immich het wijngoed Batterieberg en behouden dit voor meer dan 500 jaar. Het wijngoed bevat een aantal percelen met meer dan 60 jaar oude pre phylloxera Riesling stokken met bijzondere goede exposities. Inclusief de monopole Batterieberg dat met in het hart van de de wijngaard de absolute top cru ‘Zeppwingert’. Het is hier hard werken, paarden en tractoren kunnen op de steile terrassen niet functioneren, handarbeid pur sang! De basis wijn C.A.I is vernoemt naar Carl August Immich (eigenaar rond 1850), Carl was degene die met dynamiet de terrassen prepareerde voor wijnbouw, Batterieberg komt ook van term ‘battered mountain’, de etiketten vandaag de dag verwijzen nog naar deze actie van Carl, alhoewel sommige twijfelen of het echt zo is gegaan destijds 😉

In de zeer oude kelder uitgehakt uit het ‘schiefer’ en dat verbaast u vast niet gaat Gernot helemaal back to basic, de druiven worden na oogst 4 tot 20 ingeweekt met de schillen, de cru’s  vergisten op ouden eiken vaten (foudré) van 500 liter met de eigen gist volledig ‘spontaan. Met als voordeel volgens Gernot een meer open wijnen qua geur, levendig, energieke, spatzuiver en een betere expressie van de wijngaard!

Na de start van de  jaargang 2014 gaan we in april 2017 verder met de jaargang 2015, met deze sublieme jaargang die we tijdens een bezoek van het wijngoed konden proeven kregen we de definitieve bevestiging, wat een enorme klasse in deze wijn, ongekend….. Riesling from slate!

Riesling C.A.I 2015

Riesling | selectie van biologische druiven onderaan de Batterieberg | vergist op rvs | 1,5 gram restzoet | later geplukt | smokey | citrus | crispy | 10,00%

Riesling Zeppwingert Grosse lage 2014 

Riesling | 80 jaar oude stokken | donker schiefer | echte ‘sponti’ riesling | rijp fruit | smokey | diepgang | zeer grote wijn | potentieel tot 40-50 jaar verder rijpen | 11%

Riesling Steffensberg 2015 

Riesling | de meest steile cru van Immich, zuidelijk geëxposeerde wijngaard met rode lijsteen | wijn met mooie zure, grip en enorme finale | rijpt voor 9 maanden met de fijne lee op foudré | 93 punten Parker

Riesling Ellegrub Grosse lage 2015 

Riesling | 80 jaar oude stokken | blauw schiefer | echte ‘sponti’ riesling | rijp fruit | smokey | diepgang | zeer grote wijn | potentieel tot 40-50 jaar verder rijpen | 11% met 15 gram restzoet | 95 punten Parker

Parker beoordeeld de 2015 oogst, en hoe! Ik durf op persoonlijke titel wel te stellen dat we Gernot in rijtje met Clemensch Busch en Heymann-Löwenstein mogen scharen, terroir export langs de Mosel!

 

Deel deze wijnproducent