Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Domaine Alexandre Bain – Loire 2017-07-24T14:17:29+00:00

Domaine Alexandre Bain – Loire

Alexandre Bain startte in 2007 met het produceren van wijn van druiven uit zijn eigen wijngaard. In tegenstelling tot vele andere wijnmakers, hebben zijn ouders geen achtergrond in de wijnbouw. Zijn grootvader daarentegen had nog wel enkele wijnstokken voor Alexandre. Daarmee kon hij de theoretische kennis die hij had opgedaan aan ‘Beaune Lycée Viticole’ in de praktijk gaan brengen. En niet zonder succes!

Alexandre’s wijngaard ligt in Tracy-sur-Loire, een gemeente in het Franse departement Nièvre. Het maakt deel uit van het arrondissement Cosne-Cours-sur-Loire, gelegen in de regio Angers. Hij bezit 11 hectare in het noorden van de appellatie Pouilly-Fumé. De bodem bestaat uit klei met kalksteen en wordt op traditionele wijze geploegd, met een paard, om de bodem zo levend mogelijk te houden. Zijn kenmerk is dat hij relatief lang wacht met het oogsten van zijn druiven, die daardoor ook veel rijper en geler van kleur zijn.

Alexandre bekend als een vernieuwer die echte ‘natuurwijnen’ maakt in deze zo bekende appellatie. Geheel in lijn met het biologische en biodynamische gedachtegoed dat hij zo fervent aanhangt. Hij plukt zijn druiven met de hand, daar alleen de handmatige oogst zorgt voor een precieze sortering en op een juist moment van volwassenheid van de druif. Alexandre ziet de bodem als een levend organisme. Het evenwicht van die bodem hangt op zijn beurt weer af van de gezondheid van de wijnstok. De wijnen van Alexandre zijn barok, energiek, krachtig en vooral niet wat je verwacht in deze ‘degelijke’ appelation! Één van de redenen waarom hij misschien met opzet van de INAO zijn Pouilly-Fumé status in 2014/2015 heeft verloren, een regelrechte schande! Maar liefst 18 van de top 50 restaurants uit de San Pellegrino lijst voeren de wijnen van Alexandre op hun wijnkaart, inclusief de Librije in Zwolle. Een talent en genie als Alexandra moet je niet prikkelen, de oogst van 2014 is misschien wel het beste wat ik ooit van Sauvignon Blanc geproefd heb, fenomenaal, helaas voor de AOC Pouilly-Fumé een Vin de France!

Bezoek Juli 2017.
Na de eerste ontmoeting op zijn domaine in 2010 ben ik in juli 2017 richting de Loire gereden voor een bezoek bij Alexandre en Caroline inmiddels vergezeld met twee kinderen. Als we aankomen valt de rust in deze prachtige omgeving op, het wijngoed ligt in Bois-Fleury, een klein dorpje in de appelation Pouilly-Fumé, Saint-Adelin (Dageneau) en Cosne-sur-Loire zie je in de verte liggen op puntige heuvels langs de Loire rivier. Het wijngoed telt inmiddels 11 hecatere wijngaard verdeeld of 3 grote percelen. Naast het domaine ligt aan de de Rue La Levée zijn perceel La Lévee op zand en limestone, de stokken zijn in 1985 aangeplant. Aan de overkant van de weg liggen een aantal percelen op een glooiende heuvel waar hij Champ Coutier, Grande Hattes en Madem M van maakt, hier veel leem en zand in de bodem met op sommige stukken wat kalkstenen. Een stuk verder op vinden we de wijngaarden voor misschien wel zijn beste wijn, Pierre Precieuse, 3ha met relatief oude stokken, hij heeft het perceel verdeeld in 4 stukken en deze percelen worden op vergist en gebotteld sinds de 2015 oogst. Tussen de klei en leem laag door valt op in Pierre Precieuse het hoge gehalte kalkstenen wat door de wijngaard ligt, als we verder naar boven lopen zien we hoe meer van deze witte stenen aan het oppervlakte verschijnen. In dezelfde hoek vinden we ook de percelen voor l’Dange en Terre Obus.

Alexandre heeft een hele sterke mening over zijn eigen wijngaarden en hoe hij deze bewerkt, alles gaat en staat met het bodemleven. Er wordt dan volgens de Demeter certificering biologisch-dynamisch gewerkt. Alle wijngaarden worden geploegd met paard, snoeien met de hand als het alleen echt nodig is. Hij vind machine’s in de wijngaard verschrikkelijk, zeker degene die de druivenstokken van hun uitlopers ontdoen, hij noemt het snoeien met machine’s ‘een mishandeling voor de druivenstokken, en het blad groeit op andere plekken toch weer aan, te weinig effect dus. Hij bind de uitlopers liever zijwaarts op aan de draden waar de druivenstokken door geleid worden. Het gebruik van paarden in plaats van tractoren vind Alexandre prettig en hij geeft aan dat volgens hem de bodem niet zo hard wordt aangedrukt en er dus meer ruimte is voor het vocht om weg te zakken.

Er zijn gelukkig al een aantal buren die langzaam richting bio kruipen, maar als je in Pouilly-Fumé wijn maakt verkopen de flessen op zijn herkomst heel erg makkelijk en worden de boeren absoluut niet gestimuleerd om betere of ‘schonere’ wijnen te maken.
Een hectare kost inmiddels tussen 150.000 & 180.000 euro in de appelatie, het big-business hier voor de domaines en het conflict vorig jaar van Alexandre met de INAO komt hier ook uit voor. Een aantal ‘collega’s’ vinden dat Alexandre zich aan de soms idiote regelen moet houden van de AOP, wat er toe heeft geleid dat hij zijn AOP status verloor, gelukkig besloot de rechter anders in April, en is uitsluiting ongedaan gemaakt. Om een voorbeeld te geven, volgens de regelgeving mag vegetatie in de wijngaard niet hoger dan 30cm zijn omdat er anders problemen komen met de oogst machine, aangezien Alexandre alles met de hand plukt weigert hij hier gehoor aan te geven, het dood spuiten van je bodem met giftige stoffen mag nog steeds wel en net als in Chablis is het grondwater hier volledig vergiftigd met residuen van de landbouw. Kortom genoeg gesprekken gevoerd, het fijne Alexandre vind ik dat hij boeren met een andere idee of beeld niet veroordeelt, hij kiest zijn eigen weg waar hij zich prettig bij voelt. Ik vond het wel fasicnerend dat sommige planten in de wijngaard heel sterk naar de groenige pyrazine geur van Sauvignon Blanc ruiken. De oogst is hier altijd klein tussen de 30-40 hl per ha, waar 65hl per ha is toegestaan. De oogst van 2016 was door vorst en hagel extreem klein en 2017 ziet er ook niet best uit. Daarom kiest Alexandre er nu voor om wijnen pas op de markt brengen als hij vind dat ze op dronk zijn.

Na de selectie in de wijngaard worden de druiven met hele trossen geperst, vaak voor meer dan 4 uur om alle aanwezigen gistcellen en smaakstoffen te onttrekken, in de tank start de vergisting gelijk zonder setteling (Debourbage), de lee blijft soms wel voor 18 maanden in de tank zonder dat het geroerd word (Battonage)de wijnen worden soms bij botteling voorzien van een beetje sulfiet om ze stabiel te houden voor transport.
In de kelder aangekomen proeven we 15 verschillende tanks, soms dezelfde wijngaard vergist op barrique, botti, staal, foudré, soms een tweede pluk of een andere hoek van perceel kortom het is een grote dynamische vlucht door zijn wijngaarden. Één vat ga ik nooit vergeten, Madamoiselle M 2012 Sans Ouillage, of te wel Sauvignon uit 2012 dat bijna voor 60 maanden op een grote eikenhout botti ligt, zonder bijgevuld te zijn, ik moest toch even aan Vin Jaune denken uit de Jura en toen we het te proeven kregen waren er absolute herkenbare zilte tonen te vinden van Vin Jaune!

Via deze link meer info over het geschil met de INAO:

https://www.smaragdwijnen.nl/alexandre-bain-verliest-zijn-aoc-pouilly-fume-status/

http://www.decanter.com/wine-news/pouilly-fume-winemaker-to-fight-inao-over-right-to-use-aoc-275597/

Vin de France ‘la Levée’ 2015

Sauvignon Blanc | kalkhoudende bodem | zeer zuiven en stuivend | vergist op rvs | clean | sinaasappel | kamille | gebotteld zonder zwavel

Vin de France ‘Pierre Precieuse’  2015

Sauvignon Blanc | late pluk | hout vergist | rijpe wijn | minimaal zwavel | zeer intens en rijp | gebotteld met 10 mg zwavel | eerste botteling van de 2015 PP magnums beschikbaar

 

interview met Alexandre door wine terroirs. 

Mooie reportage over Alex zijn wijnen en wijngaard bewerking:

De ‘arbeiders’ Alexandre 🙂

Deel deze wijnproducent