David & Nadia – Swartland

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

David & Nadia – Swartland 2017-02-08T21:05:44+00:00

David & Nadia – Swartland

David Sadie is geboren en getogen in Swartland, een uitgestrekt gebied  dat ten noorden van Kaapstad langs de westkust omhoog loopt. Reeds op jonge leeftijd trekt David voor een studie oenologie naar de Universteit van Stellenbosch. Tijdens deze studie loopt David stage bij een aantal gerenommeerde wijnboerderijen zoals bijvoorbeeld Saronsberg en Rustenberg in Stellenbosch, doet hij bij Yves Cuilleron een stage in de Franse Rhône, die hem  overtuigd van de unieke kwaliteit van mediterrane druivenrassen. Dat doet David besluiten een aantal percelen te ‘huren’ in Swartland om daar zijn eerste wijnen te produceren.

De uit Swartland afkomstige wijnen zijn ontzettend populair in Zuid-Afrika. Het land is op zoek naar een nieuwe, eigen identiteit. De wijnproducenten willen weg van de bulkwijnen en kijken in hun zoektocht naar de ultieme kwaliteitswijnen meer en meer naar het terroir. Deze gedachte wordt nergens zo goed vertaald als door de ‘rock en roll’ producenten in Swartland. In de regio is inmiddels een enorm potentieel te vinden aan oude ‘bush vine’ wijngaarden met onder meer chenin blanc, clairrete, viognier, roussanne, marsannee en semillon. Uiteraard is men ook de rode wijn niet vergeten en vinden we hier ook pinotage, syrah, grenache, cinsault en mouvedre.

Inmiddels is David uitgegroeid tot een getalenteerde wijnproducent met een enorme drive om het maximale uit zijn wijngaarden te halen. Hij hanteert een  natuurlijke filosofie in de wijngaarden waar zeer oude druivenstokken (meer dan zestig jaar oud) zijn te vinden. David maakt daarnaast onderdeel uit van de Swartland Independent, een club zeer gedreven wijnproducenten die het gebruik van chemische en synthetische middelen niet toestaan en proberen de wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken.

Hij produceert in de eerste jaren dan ook slechts 4000 flessen onder zijn eigen label (17.000 in 2015). Met de oogst van 2014 is David samen met zijn vrouw Nadia van start gegaan in een nieuwe kelder in Swartland, de Paardenbosch farm in Siebritskloof. De farm beslaat 15 hectare met oude stokken Chenin Blanc, Pinotage en wat Semillon, een extra boost voor de nog prille maar zeer succesvolle carriere van David.

Tijdens zijn bezoek dit jaar september in Nederland heb ik David voor het eerst ontmoet en was zeer onder de indruk van zijn kennis en gedrevenheid, een paar maanden later scoorde hij met maar liefst drie wijnen 5* platter, David mag zich volgens de gids bij de vijf beste wijnmakers van Zuid-Afrika reken, en dat met 5 jaargangen!

In janauri 2016 ben ik bij David en Nadia op bezoek geweest op de Paardebosch farm in het bloedhete Swartland, de teller stopte ’s middags pas op 41,5 graad en ’s nachts koelde het slechts af tot 35 graden.  Het bijzondere was dat tijdens het droge en bloedhete ‘el Nino’ seizoen in Paarl de druivenstokken zwaar te leiden hadden van de brandende zon maar in het uitgestrekte en ‘rauwe’ Swartland er geen enkele stress te bekennen was aan de prachtige ruige ‘bush vignes’. David kreeg alleen wel net op tijd in de gaten dat ze zo snel mogelijk aan de oogst van Pinotage moesten beginnen, twee weken eerder dan normaal, maar de kwaliteit was verbluffend. Niet voor niks roemt het Britse Decanter in februari  David voor zijn fantastische verfijnde el elegante Pinotage van de Paardebosch Farm, het was voor mij een mix tussen Syrah uit net noordelijk Rhône en een Gamay uit de super cru Morgon in de Beaujolais, heel puur en verfijnd! Nadia is inmiddels als viticulturist (verantwoordelijk voor de wijngaarden) betrokken bij het bedrijf (vandaar de naam David & Nadia), zij is op zoek naar nieuwe wijngaarden in Swartland van unieke kwaliteit om het label door te laten groeien. De proeverij in de kelder was verbluffend, met als hoogte punt de nieuwe single vineyard wijnen: Semillon Perdekamp en Chenin Hoë-Steen, verder voegen we twee wijnen (Syrah & Roussanne) toe met heel interessant prijs niveau, deze hebben we geselecteerd op de farm, de ‘restjes’ van het blenden, maar wel uit David zijn handen, en dan weet je het wel!!!!

White From Mountain Soils 2016

Chenin Blanc en Viognier  uit Swartland | small batch van twee vaten speciaal voor NL gebotteld | rijpe fruit | floraal | perzik | stenig | frisse zuren | tikje romig | 700 flessen

 

Aristargos 2015

Chenin Blanc, Clairette, Viognier & Semillon | afkomstig van 12 percelen tussen de 40-49 jaar oud | graniet terroir | zes dagen schilweking |  vergist en gerijpt op eikenhout |  krachtige intense wijn | 5* platter guide 2017, voor de 5e keer op en rij!

Chenin Blanc Hoë-Steen 2014/2015

Chenin Blanc van stokken uit jaren ’60 van Bokkeveld Shale | 2 vaten vergist zonder filtering gebotteld | enorme  wijn, veel zuren, rijp fruit en toast van het hout |  5* Platter

Semillon Perdekamp 2014 

Semillon aangeplant in 1960 op graniet, dry farmed | hout vergist | beendroog | zeer aromatisch | romig | smokey | 4,5* Platter

Red from mountain soils 2015 

Malbec | Riebeek kasteel deel van Swartland | 30+ jaar oude bush vignes | vergist op staal en gerijpt voor 8 maanden op oude eiken vaten | cassis | zwarte peper | zacht | fijne zuren

Pinotage 2014

Pinotage van de Paardbosch farm, aangeplant in 1990 op schist | vergist met 20% hele trossen | gerijpt voor 18 maanden op oude eikenhouten vaten | 12% alcohol | zuur puur maar toch krachtig | In Decanter speciaal vernoemd als ‘nieuwe stijl pinotage  met 92/100 punten

Elpidos 2012 /2013 

Syrah, Carignan, Grenache, Cinsaut & Pinotage |  afkomstig van 6 percelen | 50% ontsteeld & 50% met hele trossen vergist | 22 maanden rijping op eikenhout | krachtige wijn, zwart fruit, frisse zuren’ komt langzaam op dronk, gemaakt als een top noord Rhône

David is lid van de Swartland independent, een groep onafhankelijke  wijnmakers met hun eigen ‘normen en waarden’ ten opzichte van het maken van ‘natuurlijke’ wijnen! 

VALUES – The core elements of a regional wine

In order to encourage the production of wines that are truly reflective of the Swartland, we have drawn up a basic list of conditions that must be met before a wine can bear the Swartland Independent logo. These conditions are subject to continuous scrutiny and discussion by the members.

  1. An Independent wine must be grown entirely in the Swartland and carry “Wine of Origin Swartland” on its label.
  2. It must also be vinified, matured and bottled in the Swartland.
  3. An Independent producer will bottle at least 80% of his wine production under his own labels.
  4. One of our core values is that the wines carrying our logo must be naturally produced. By this we understand a minimum of manipulation in both vineyard and cellar; so that a natural wine:
    • has no inoculated yeast, or added yeast supplement
    • will not be acidified
    • has no added tannin
    • will not be chemically fined
    • will not undergo any tehnological process (reverse osmosis) which will alter the constitution of the wine
  5. Certain varieties have shown themselves to be particularly suited to expressing Swartland conditions. A Swartland Independent wine must consist of a minimum of 90% of the following varieties (that is, up to 10% of the wine may consist of varieties not named here):
    • Red wine: Syrah/shiraz, Mourvèdre, Grenache Noir, Carignan, Cinsaut, Tinta Barocca, Pinotage
    • White wine: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Clairette Blanche, Palomino (Fransdruif/Vaalblaar), Semillon (Groendruif)

This list of grapes will be reviewed every few years, especially as a result of new varieties being planted in the region and an assessment of their ability to express Swartland terroir

 6. Because heavy oaking can “mask” the essence of the grape, no Swartland Independent wine may be aged with more than 25% kept in new wood as a component. All wood needs to be of European origin.

7. All wines of the Independent must be bottled in a “Burgundy shape” bottles.

 Every wine that has been certified and checked to meet these conditions may be packaged with the seal on the capsule and the certification label of the Swartland Independent. Sporadic unannounced checks will be done in cellars of samples of must and wine, as well as of bottled wine.

Deel deze wijnproducent