Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Coto de Gomariz – Ribeiro 2017-04-26T13:27:25+00:00

Coto de Gomariz – Ribeiro

Een vakantie in 2010 langs de prachtige kust van Galexo leerde mij de echte Galisische wijnen kennen, want er is veel meer dan alleen Albarino in O’Rosal of Salnes. De wijnkaart van Culler de Pau op het schiereiland O’Grove bracht me aantal fraaie wijnen uit het binnenland (Ribeiro, Ribera Sacra & Bierzo) in het glas, zo ook de Cuvée Caco 2007 van Coto de Gomariz, een mooi begin van een fijne samenwerking met deze gedreven en bevlogen wijnmakers.

Volgens de geschreven geschiedenis wordt er al sinds de 12e eeuw wijn gemaakt in het klooster van Gomariz. In 1979 neemt de familie Alvares Serrano samen met hun zoon Ricardo Carreiro en Xosé Lois Sebio de beslissing om de 27 hectare klaar te maken voor kwaliteitswijnbouw. Deze laatste, Xosé Lois Sebio, is de dienstdoende oenoloog en wijnmaker van het moment. In 2009 sluit Inma Pazos zich aan bij het bedrijf,  zij is verantwoordelijk voor de marketing en export.

De wijngaarden van Coto de Gomariz zijn gelegen in Leiro, een gemeente in de Spaanse provincie Ourense in de regio Galicië. Het bevindt zich in een werkelijk schitterende vallei, die is ontstaan door de rivier de Avia die er dwars doorheen stroomt. De wijnmakerij bezit als gezegd momenteel 27 hectare grond, verspreid over verschillende heuvels. De wijnen zijn het resultaat van een unieke combinatie van het Atlantische klimaat, de relatief lage niveaus van regenval, en de zon die urenlang schijnt. Daarnaast is er een groot verschil tussen de temperaturen die overdag heersen en de temperaturen van ‘s nachts. Tenslotte is in de bodem sprake van een ongebruikelijke combinatie van graniet en xisto (een vrij bijzonder soort leisteen). Voor zowel de rode als de witte wijn die hier geproduceerd wordt, concentreert men zich op autochtone druivenrassen.

Coto de Gomariz wordt alom beschouwd als één van de meest moderne en geavanceerde bodegas van Gallicië, zowel als men kijkt naar de beschikbare faciliteiten, als naar de geproduceerde wijnen. Dat laatste wordt nog maar eens bevestigd door de hoeveelheid prijzen die het wijnhuis ieder jaar weer binnensleept. Gebaseerd op de jaarlijkse verkiezingen die georganiseerd worden door ‘la Asosación de Sumilleres de Galicia’ (de vereniging van sommeliers van Gallicië), is Coto de Gomariz de meest gelauwerde wijnmakerij van de afgelopen vijf jaar. Deze titel verkrijgen op basis van de mening van collega’s (en tevens concurrenten) zegt nogal wat, en dat komt zeker tot uiting in de smaak van de wijn!

La Flor y la Abeja Blanco  2015

Treixadura | vergist op rvs  | contact met de fijne lee | zachte wijn | Gastro!

Gomariz  Blanco  2015                            

Treixadura, Loureiro, Albarino & Godello | Vergist op rvs | diepgang | kracht

Encostas Xistos Blanco  2015                      

Albarino | deels vergist op eiken | rijp fruit | rond  | fijne zuren | single vineyard op lijsteen | 1,5 ha slechts 5000 flessen

Finca o Figueiral Blanco  2015                          

Treixadura, Loureiro, Albarino & Godello | vergist op eikenhout | single vineyard, biologisch dynamisch | 94 guia penin punten!!!

Abadia de Gomariz  2012                           

Souson, Brancellao, Mencia & Ferrol | 12 mnd gerijpt op eikenhout | krachtig | magnums o.a.

Gomariz ’12 2015

Treixadura, late oogst | 9,12 % | 80 gram restzoet, 8,3 gram zuur | rijpe tropische smaken, dessertwijn!

 

Limited release: Vinos Enxostas by Sebio Negocé

Mais Ala Blanco  2015 

Godello | Valdeorras | 14 maanden gerijpt op eikenhout | productie van 900 liter

Salvaxe Blanco  2013

Treixadura, lado & Silverinha | Single vineyard | zeer oude stokken | productie van van 1 vat, 500 liter

O Con 2013

Rias Baixas, Salnes | oude pergola stokken Albarino | wijngaard op 10 meter van de kust | rvs rijping met de fijne lie | diepgang, finesse en een prachtige ziltigheid, 5000 flessen gemaakt

Super Heroe Tinto 2015

Souson, Caiño, Carabuñeira, Braccelao, Mouraton, Ferrol |  zeer hoog gelegen single vineyard in Ribeiro | zeer oude stokken | productie van van 1 vat, 500 liter

Coios 2012

Mencia | Bierzo | wijngaard op 450 meter hoogte in Valtuile | 14 maanden gerijpt op eikenhout | productie van 900 liter

Youtube:

Inma verteld over geschiedenis van Ribeiro:

Sebio en Inma over hun wijngaard met oude stokken:

Inma verteld over de geschiedenis van Coto de Gomariz:

Deel deze wijnproducent