Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Bodegas y Vinedos Ponce – Machuela 2016-11-19T11:36:08+00:00

Bodegas y Vinedos Ponce – Machuela

Een relatief jong project van de Ponce familie die voorheen hun druiven verkochten aan de coöperativa in de regio Machuela. In 2003 besluiten zij echter een andere koers te volgen. De jonge en immer enthousiaste Juan Antonio Ponce start, nadat hij eerst drie jaar stage heeft gelopen in de Rioja bij het Remelluri waar Telmo Rodriguez op dat moment de wijnmaker van dienst is,  in 2005 op 23-jarige leeftijd start hij zijn eigen bodega. Hij  raakt geïnteresseerd in de lokale Bobal-druif. Juan wil er ‘grote’ wijnen van maken zoals zijn beroemde collega’s dat in Priorat en Ribera del Duero reeds doen met onder meer de tempranillo, de grenache en de carignan.

Juan Antonio gaat aan de slag met de beschikbare 17 hectare en huurt er daarnaast nog 18 hectare bij. Deze wijngaarden in Machuela liggen op een hoogte van 650-850 meter met daarop vele percelen met ‘bush vines’ van tussen de 50 en 100  jaar oud.  Machuela licht om de stad Cuenca heen, op de weg van Madrid naar Valencia. In dit gebied werden tot de komst van Juan geen grote wijnen gemaakt, de druiven worden verkocht aan grote coperativa’s die er goedkope wijnen van maken, de focus lag altijd op kwantiteit in plaats van kwaliteit.

Anno 2014 heeft hij maar liefst 32 verschillende percelen tot zijn beschikking met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De wijngaarden worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt en dus komen er in deze bijzondere wijngaarden geen chemische middelen meer aan te pas. In de kelder werkt Juan volledig manueel op de pers na en gebruikt na het kneuzen met de voeten en net voor de botteling een kleine hoeveelheid zwavel om zijn wijn te beschermen. Heeft een zeer eigen signatuur, frisse rode wijn, vol kleur en kruidig verfijnd sap. Het karakter van Bobal komt door zijn koele vergisting volledig tot wasdom, wat een geuren en elegante smaken uit het warme dorre binnenland van Spanje en de verfijning van noordelijke Rhône syrah. Verder heeft hij een kleine wijngaard waar Albilla Blanco staat, een inheemse zeer zeldzame Spaanse druif, redelijk neutraal qua aroma, maar met invloed van eikenhout een enorme gastronomische wijn!

In 2012 gaat hij een samenwerking aan met druiventeller in Jumilla, daar kan hij een wijngaard met zeer oude bush vines met Monastrell voor langere tijd pachten, de geboorte van dochter Paula inspireert hem voor de naam, de wijn voor Paula “Depaula”!

Reto Blanco 2015

Albilla Blanco | 8 maanden gerijpt op eikenhouten vaten van 600 liter | oude bush vignes | frisse zuren | rokerig | vetje | crispy | mei leverbaar

Clos Lojen  2015

Bobal | 30 jaar oude bush vines | 7 percelen | rijping 7 maanden gebruikt eiken

La Casilla  2013

Bobal | 35-70 jaar oude bush vines | 3 percelen | limestone | 10 maanden gebruikt eiken

Depaula 2015

Monastrell | 50 jaar oude stokken | nieuw project uit Jumilla | 6 maanden rijping op eikenhout | juicy | rond | rijp fruit

 

Review door Spanish Wine Lover!

After showing his winemaking talent at Cía de Vinos Telmo Rodríguez, where he had the chance to work in many different wine regions, Juan Antonio Ponce chose to return to Iniesta, his hometown in Cuenca (Castilla La Mancha), and try his luck with tannic Bobal, arguably one of Spain’s most difficult red varieties to work with. He also started recovering local grapes like Albilla and Moravia Agria in DO Manchuela.

The Ponces own 17 hectares of vineyards although they work up to 40 hectares thanks to long term rental contracts with local winegrowers. With plots no larger than 2.5 hectares, all of their vineyards are worked separately. They benefit from the region’s high altitude (Juan Antonio describes Manchuela as “a plateau within the plateau”) and good aeration. They refrain from using both powdered sulfur and copper in their vines “to make clean, simple, direct wines with no make-up on them,” says Juan Antonio.

Yields are moderate and they pick grapes earlier than the average in the area to keep Bobal’s distinctive harsh tannins under control. Fermentation takes place in wooden vats with relatively short maceration times. After careful and precise pressings, wines are aged in large 600l barrels. If tannins are still harsh, thick lees are not removed in order to obtain creaminess and offset Bobal’s robust character.

The entry-level red Clos Lojen (28,000 bottles, €7) is actually a blend of eight early-ripening plots planted on clay-limestone soils. All of them are fermented, pressed and aged separately. La Casilla (around €12 in Spain, 12,000 bottles) was originally sourced from two vineyards with distinctive limestone soils, but since the 2007 vintage grapes from a third clay-soil plot were used in the blend in order to tame the powerful character of the limestone soils.

A step above is PF (10,000 bottles, around €15 in Spain), which stands for pie franco (ungrafted) in Spanish, is sourced from a deep, sandy, phylloxera-free plot. This is a full-bodied red displaying balance and consistency with lots of black fruit and aromatic herbs. The two top single-vineyard reds, La Casilla Estrecha and Pino (both of them around €21 in Spain), are full of character and will notably benefit from some further bottle aging.

The latest addition to their range starting in the 2015 vintage is Las Cañadas, a rosé “with no expiration date”, as Juan Antonio likes to put it. Made by direct pressing, it goes beyond fruit and manages to offer lots of mineral notes and the ability to develop with time.

The white Reto (11,000 bottles, €12) is particularly outstanding. It is made with local Albilla, a white grape unrelated to other Albillos grown in Spain. It delivers a captivating minerality, amazing acidity and herbaceous notes. Another original wine is Buena Pinta (7,000 bottles, €12), a blend of Moravia Agria, a long cycle, low-alcohol, light-coloured red grape) and 15% Garnacha. Although rustic, it is a floral, evocative red.

Ponce has also ventured beyond Manchuela with Depaula Monastrell (23,000 bottles, €7). This red wine, sold as VT Castilla, sources grapes from very old vineyards located at around 900m of altitude in the village of Casa Las Monjas (Albacete).

 

Deel deze wijnproducent