Adegas Guímaro – Ribeira Sacra

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Adegas Guímaro – Ribeira Sacra 2016-11-19T12:08:56+00:00

Adegas Guímaro – Ribeira Sacra

Mencia, voor mij persoonlijk één van de beste blauwe druivenrassen ter wereld. Hij heeft de verfijning van de Pinot Noir en de kracht van de Syrah, uit de noordelijk gelegen Rhône. Een mooie Mencia staat voor elegantie, diepgang en een zachte ronde smaak met fijne zuren. Dat waren ook precies de ingrediënten waar ik naar op zoek tijdens mijn bezoek aan Coto de Gomariz, in het Spaanse Galicië. De beste Mencia komt ofwel uit de buurt van Valtuille in de DO Bierzo, of hij is te vinden op de steile terraswijngaarden van Ribeira Sacra aan de Río Sil. Mede door dit steile karakter van de wijngaard, bedraagt de oppervlakte slechts 600 hectare.

De wijnbouw in Galicië is ontstaan in de 12e eeuw. De Benedictijnse monniken plantten de eerste stokken in de omgeving van hun abdijen en kloosters. Mencia vind je alleen in Galicië; in de Portugese Dão is daarnaast een druif gevonden die genetisch overeenkomt met de Mencia, namelijk de Jaén.

Ribera Sacra is bijzonder in trek bij grote wijnmakers als Raul Perez en Dirk van Niepoort.  In deze historische wijngaarden vinden we dus voornamelijk Mencia aangevuld met Mouraton, Sousón, Merenzao (Trousseau), en Branccelao (Touriga N.) De wijngaarden zijn voornamelijk Fieldblends met witte en blauwe druiven die zijn geplant in dezelfde wijngaard. De bodem bestaat uit puur graniet, schist en Quartz.

Onze zoektocht bracht ons in het gehucht Santa Cruz de Brosmos bij Pedro Peréz van Adega Guimaro. Een kleine kelder in het uitgestrekte groene en rotsige, werkelijk fenomenale landschap van Galicië. Pedro’s opa en oma begonnen rond 1900 met het verbouwen van druiven op de terrassen langs de Rio Sil. Negen hectare is daadwerkelijk in het bezit van de familie, 14 hectare wordt gepacht.

De proeverij in de kelder is een waar feest. De energieke dertiger vliegt voor ons door de kelder en vertelt vol vuur over zijn ‘drinkbare’ rode wijnen. We proeven eerst de Joven 2014 uit drie inox vatten, deze is heerlijk juicy en gul.
Daarna naar de drie single vineyards (met de hand geperst en deels vergist met hele druiven en trossen) uit 2014 en 2013 met stokken tussen de 70 en 100 jaar oud, welke zeer krachtig zijn. En dan komt er nog wat wit, de stokken staan tussen de blauwe in, Godello, Torrontes en Treixadura. Puur met een karakter van rood fruit. Wat een bijzonder glas!

Na de proeverij volgen we Pedro dan eindelijk naar de wijngaarden zelf. Het betreft inderdaad indrukwekkende terrassen op zeer steile terrassen. Beulswerk moet hier verricht worden, willen ze de wijnen laten slagen. Pedro legt ons uit hoe de zon draait en op die manier de wijngaarden opwarmt, en welke percelen als eerste rijp zijn. In de omgeving vinden we lavendel, kweepeer en zelfs kiwi’s. Het neigt dus naar een mediterraan klimaat in het overwegend Atlantische Galicië.

De wijnen van Pedro zijn inmiddels ook opgevallen door de internationale journalisten! De punten van Guttierrez staan vermeld bij de wijnen.

Mencia Joven 2015

Mencia | jonge stokken | rijping op rvs | juicy | zacht | sappig | evt iets koelen | 90/100 punten

Finxa Meixaman 2013

Mencia | 70 jaar oude stokken uit twee wijngaarden van schist en graniet, 1,2 ha  | 40% vergist met hele trossen in 5000 liter vaten | 12 maanden gerijpt op 2 jaars barrique | verfijnd met power | 92/100 punten

Finxa Capelinos 2013

Mencia | Min. 90 jaar oude Mencia stokken uit terraswijngaarden van schist | 60% vergist met hele trossen in 5000 liter vaten | 12 maanden rijping op deels nieuwe barrique | zeer intens, fijne zuren, rijp fruit, eikenhout goed geintregeerd, Gran Vinos de Espana! | 96/100 punten

Pedro maakt ook twee witte wijnen, kleine volumes, een kleine voorraad. op aanvraag evt. 

 

Deel deze wijnproducent