Toon lijst | Volgend artikel |
pH White - Palomino (21)
Palomino Fino | Bergendal Farm | WO Piekenierskloof | 670 meter hoog | stokken geplant begin jaren '70 | Table Mountain Sandstone, verweerd zandsteen terroir | 50% whole bunch | 50% schilcontact voor 7 dagen | vergisting in oude Franse 500 liter vaten | 11 maanden rijping in oude Franse 500 liter vaten | zwarte thee | laurier | zilt | stenig | prachtige zuren | gedroogde appel | stro
Vino PH
Dynamisch vrouwenduo Pauline en Hanneke (P en H - snap je 'm) zijn vriendinnen met passie voor spannende wijnen en oude wijngaarden in Swartland en Olifantsrivier. Ze kennen elkaar van samenwerken bij Adi Badenhorst in Swartland, waar Hanneke nog steeds werkt als wijnmaakster. Pauline maakt de wijnen voor en met Paul Jordaan (Paulus Wine Co.) Beide zijn geintrigeerd door het neutrale druivenras Palomino en andere 'underdogs' qua druiven. Een druif die zich laat leiden door terroir en de invloeden van de mens. In de hoger gelegen wijngaarden van Piekenierskloof ontstaat een perfect klimaat met grote verschillen tussen dag en nacht temperaturen waardoor de aanwezige frisheid en zoutigheid van de Palomino optimaal blijven bewaard. Er is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met oogsten, vergisting en rijping. Van betonnen ei naar amphora en grote oude eikenhouten vaten. 2021 is volledig gemaakt in gebruikt 500 liter Frans eikenhout en krijgt vlak voor het bottelen een snufje sulfiet. PH draait om het intrinsieke van de wijn. Identiteit ontstaan uit een stukje wetenschap, nieuwsgierigheid en balans. Een heel cool resultaat van twee fantastische dames.