Saumur, de parel langs de Loire
Wijn van bekende, kleine en bijzondere appellaties zijn in trek. De noordelijke Rhône, Chablis, de wijngaarden rondom Beaune en nu ook de Jura. Gebieden die een enorme aantrekkingskracht hebben op de wijnliefhebbers. Dit ontstaat door een generatie wijnmakers die het verschil maken. In de Rhône grote namen als Chave, Clape en Rostaing. In Chablis eerst Dauvissat en Raveneau en nu bijvoorbeeld Pico van Pattes Loup. In de Bourgogne is er Jayer, Engel, Lalou Bize-Leroy, Dujac, en Roumier die werden gevolgd door namen als Coche-Dury, Ente, Fourrier en Duroché, of meer recentelijk mannen als Charles Lachaux. In de Jura begon het met Overnoy en volgden beroemde namen als Ganevat, Tissot en Labet, en er staat alweer een nieuwe generatie op om hun voorbeelden op te volgen.
Wat ik bedoel? Elk gebied heeft een pionier nodig, iemand die tot het extreme gaat om kwaliteitswijn te maken.
In het geval van Saumur is er maar één naam van toepassing: Clos Rougeard. Van 1664 tot 2014 werden de wijnen gemaakt door de familie Foucault. Na het overlijden van Jean-Louis 'Charly' in 2015 verkoopt Bernard 'Nady' het wijnhuis voor een vermogen aan de Bouygues familie van Ch. Montrose uit Saint-Estèphe. Charly en zijn vader zagen in de 60er jaren het gevaar van de opkomst van pesticiden voor de wijngaarden en de gezondheid van de mens. Clos Rougeard is altijd biologisch gebleven.
De prijzen zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd en de schrijver van dit stukje kan beamen dat de stijl vanaf 2015 niets meer te maken heeft met de magische wijnen gemaakt door de Foucault familie. Een eeuwig zonde!
De streek heeft de afgelopen 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast Clos Rougeard zijn er de wijnen van Sanzay, Guiberteau en Joguet die befaamd zijn, maar ons hart gaat nog sneller kloppen van Sylvain Dittière (schoonzoon van Charly Foucault). De grond is er relatief goedkoop en de aanwezigheid van oude stokken en goede cru’s (er is geen officieel kwalificatie systeem) maakt het voor jonge wijnmakers interessant om te starten.
Niet alleen Saumur maar ook Savennières, Anjou, Montlouis en Vouvray zijn enorm in opkomst. Het centrum van de Loire staat in de spotlight van de wijnfanaat. Uiteraard is Chenin de superster maar de liefde voor Cabernet Franc groeit gestaag. De druif die prachtige wijnen kan geven is geen allemansvriend zoals bijvoorbeeld Pinot Noir. Soms kan 'ie wat hard en onrijp overkomen. Maar gelukkig is het niveau enorm gegroeid en treffen we fantastische voorbeelden. Cabernet Franc met structuur, puur fruit, kruidig, ondersteunde tannine’s en veel lengte.
We werken inmiddels met drie producenten uit de streek. We hebben de afgelopen jaren veel geproefd in de Loire en deze drie wijnmakers waren te goed om niet mee samen te werken. Sables Verts met strak wit en sappig rood en een heerlijke Poyeux Rouge. Duveau de man met de beste wijngaarden (Poyeux/Le Bourg) en maakt de meest volle en rijke wijnen. Dan is er het debuut van Léo Charruau. Ongekend niveau vanaf de start. Dit wordt een grote jongen in de toekomst. Wijnen met lengte en finesse!
#/pagina
|
|