Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Meursault 1e cru ‘les Perrières‘ - Chardonnay DM
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Chardonnay | 1er Cru wijngaard | 0,45 ha in het hoogste deel van de wijngaard | vergist en gerijpt op eikenhout, 20-25 % nieuw | daarna 4-6 maanden gerijpt op rvs | top-Meursault | zeer verfijnd | 2015 toont zich nu prachtig
Domaine de Montille
Dit uit de 17 eeuw stammende wijngoed staat onder regie van Etienne en Alix de Montille. Het duo produceert wijnen uit iets meer dan 20 verschillende appelaties in de Bourgogne. Waar papa in de jaren '80 en '90 zich mocht rekenen tot een van de de allerbeste Pinot Noir producenten op deze aardbol pakken broer en zus Montille het veel breder aan. Zo werd Château de Puligny-Montrachet gekocht met een enorm sterk portfolio wijngaarden (vooral Chardonnay) en starte Alix haar eigen negocé (Maison Montille). Sinds onze start in de samenwerking proefde we in de oogst van 2014 wit en rood 2011 al een enorme positieve ontwikkeling door. Alix getrouwd met JM Roulot in Meursault richt zich steeds meer op de witte wijnen.
Review
Among the Premier Crus of Mersault, certain are considered "Grand" Premier Crus, such as "Charmes", "Genevrières" and certainly "Perrières". "Perrières" is the vineyard most often touted as the natural candidate for a possible promotion to Grand Cru.
The term "Perrières" evoques rocks and quarries. This terroir is packed with limestone rocks that give wine remarkable minerality, more than all the other Premier Crus of Meursault. In fact, on this point, the wine ressembles the great wines of Puligny, the village neighboring this vineyard.
Our 0.45 hectare parcel of Meursault "Les Perrières" is located in the upper part of the cru and gives dense and vertical wines. The aromas are, above all, mineral and stony but also offer generous complexity with floral notes (white flowers and hawthorne). The palate is concentrated and structured – almost firm. The tension and the persistance, which give this precise mineral character, are impressive. One often must wait five to seven years for this cru to fully express all of its possibilities.
This parcel has been farmed by Domaine de Montille since 2012. Before, it was under the care of the Château de Puligny-Montrachet.