Vorig artikel | Toon lijst |
Meursault 1e cru ‘Blagny‘ - Chardonnay AJ
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Chardonnay | 1er Cru | 0,5 ha in de lieu-dit 'La Pièce Sous le Bois' | stokken gaplant in 1957 en 2009 | veel concentratie | witte peer | rijp | krachtig in 2019
Antoine Jobard
Sinds Antoine Jobard in 2007 de teugels van zijn vader François heeft overgenomen heeft hij schijnbaar kleine maar belangrijke veranderingen doorgevoerd. Er zijn natuurlijk zaken onveranderd gebleven. Zoals zijn vader gelooft Antoine dat wijn in de wijngaard gemaakt wordt. In de kelders kun je eventueel nog een beetje finetunen, maar het karakter van de wijn is reeds bepaald. Antoine's wijnen ondergaan beide vergistingen (alleen eigen gisten) op vat (20% nieuw) en rijpen vervolgens op 20 - 23 maanden op 4 tot 5 jaar oude vaten. De wijnen van Jobard hebben daardoor een enorm bewaarpotentieel. Ze zijn klassiek, complex en voorzien van een behoorlijke dosis mineraliteit. Houtinvloeden zijn daarentegen subtiel te noemen. In hun jeugd zijn ze door hun stevige mineraliteit misschien niet altijd even benaderbaar, maar geduld wordt hier in zeer hoge mate beloond.
Review
Another high point of the range is the 2019 Meursault Blagny 1er Cru, a medium to full-bodied, lively and concentrated wine evocative of pear, crisp stone fruit, bread dough and dried white flowers. Layered and seamless, it's an elegant, nicely balanced bottling that concludes with a bright, saline finish. 92/100 William Kelley
As readers will remember, I've opted to review Jobard's wines in bottle for the last few years, given their slow evolution in these cold cellars, so this year it was the turn of the 2019s. These days all the whites see one year in barrel, from a variety of cooperages, including Damy and Trémeaux, followed by seven more months in tank. Antoine opted to wait for physiological maturity in 2019, reporting alcohols in the region of 14.5%, and the resulting wines show plenty of texture and concentration, allied with generally impressive freshness. If the whites maintain the Jobard standard, the red wines, more of a novelty and produced from the vineyards of Pommard's erstwhile Domaine Mussy, are similarly compelling, bursting with perfume and charm. Readers looking ahead to futures offers of the 2020 vintage will note that there will be no lieu-dit bottlings, Jobard having determined that, despite their individual interest, the blend is always greater than the sum of the parts. Other vignerons might do well to heed his example.