Martijn Verkerk

Martijn Verkerk 2015-06-15T10:03:43+00:00

De persoon achter Smaragd Wijnen? Dat ben ik, Martijn Verkerk, importeur van natuurlijke wijnen maar bovenal groot liefhebber. Geboren en getogen in een boerengezin op het platteland van Werkhoven. De liefde voor de natuur is mij dus met de paplepel ingegoten, en heeft daarmee indirect ook de liefde voor de wijn aangewakkerd. Nu, bijna 30 jaar later en als eigenaar van Smaragd Wijnen heb ik nog steeds bijna dagelijks profijt van die achtergrond.

Smaragd Wijnen, de naam is gevallen. De passie voor wijnen begon zo ergens rond mijn achttiende levensjaar. Ik heb eerst de hotelschool in Wageningen afgerond en vervolgens de nodige praktijkervaring opgedaan bij onder meer tweesterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam en sterrenrestaurant Hotel de Nederlanden in Vreeland. En ben toen bijna als vanzelf door de wijn het ondernemerschap ingerold.

Een uit de hand gelopen hobby, zo zou je het ook wel kunnen noemen. In 2010 werd ik uitgeroepen tot ‘Beste Sommelier van Nederland’. Een prachtige ervaring. Maar vergis je niet, hoe meer je je in wijn verdiept, hoe meer je ontdekt dat je nog maar zo weinig weet. Dat maakt het ook leuk en uitdagend, je kunt je continu blijven ontwikkelen.

Die ontwikkelingsdrang, dat is voor mij een kernwaarde. Zonder ontwikkeling geen vooruitgang. Zo simpel is het. En dus blijf ik zoeken naar nieuwe wijnen, andere producenten, innovatieve methodes. Ik streef daarbij waar mogelijk naar traditionele, autochtone druivenrassen. Die specifiek zijn voor hun gebied van herkomst. De stap naar de biologische en biodynamische wijnteelt is vervolgens snel gezet. En dan bij voorkeur het laatste, de biodynamiek. Dat houdt in dat een wijnboer werkt in overeenstemming met de energie (de zon, de planeten, het water en de zuurstof) die het leven schept en onderhoudt. Het is erop gericht de gezondheid van de grond, de plant en het eindproduct te bevorderen. En dan zijn we weer terug bij mijn roots, de liefde voor de natuur.

Die heeft mij gevormd, tezamen met de vele bezoeken aan verschillende wijnboeren. Nog immer doe ik dat het liefst, het is de plek waar ik gefascineerd raakte van het product. De echte waarde van een wijn ontdek je vooral door zijn herkomst te bezoeken, door met zijn producent te praten. Maar ook door geïnteresseerd te zijn in het vak, er veel over te lezen. Dan pas leer je wijn echt te begrijpen.

Een aantal jaar verder zitten er meer dan 300 wijnen uit twaalf verschillende landen in het assortiment van Smaragd Wijnen. Ik opteer daarbij vooral voor de meer nabij gelegen landen. Dan heb ik het over Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De relatief korte afstand maakt een bezoek aan de wijngebieden aldaar immers goed mogelijk. Ik heb een speciale band met Oostenrijk, in het bijzonder met de Wachau, het bekendste wijndistrict van Oostenrijk. Om het kwaliteitsniveau van de droge witte wijnen uit de Wachau voor de liefhebber inzichtelijk te maken, bedacht een aantal vooraanstaande wijnmakers daar een systeem: ze maakten een kwalificatie gebaseerd op het alcoholpercentage. Smaragd is de hoogste categorie van de Wachau wijnen die wordt gemaakt van laat geoogste druiven, met een alcoholpercentage dat boven de 12,5% ligt. De naam is afgeleid van de werkelijk schitterende, groene Smaragd Salamander. Deze salamander kan men alleen nog in dit gebied vinden, ze worden vaak gezien op de zonnige plekken van de wijngaarden. Hij is tevens terug te vinden in de naam en het logo van mijn bedrijf.

Vandaag de dag woon ik nog steeds op het platteland, maar nu in mijn eigen boerderij in Driebergen. Samen met mijn vrouw Saskia, eveneens afkomstig uit Werkhoven. De plaats is veranderd, het gevoel erbij zeer zeker niet. Dat is over de jaren heen alleen maar sterker geworden. Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt. In mijn geval al helemaal niet, want het helpt me om mezelf te blijven verbeteren. Welkom op mijn website, welkom in mijn wereld, een wereld waarin ik u graag van dienst ben!