Vorig artikel | Toon lijst |
Magnum Côte-Rôtie 36M - Syrah
90% syrah & 10% viognier | stokken geplant in 1986-1994 | terraswijngaard | 10% Côte Brune & 90% Côte blonde | maceration carbonique en vervolgens een vergisting van 40- 50 dagen zonder pigeage | 5mg zwavel bij botteling | pure rode wijn | olijf | wilde kruiden | spetterende zuren | krokant fruit | gul en intrigerend | veel vulling en rijpheid | rijpt fantastisch
Unieke wijn, JM besloot zijn Côte-Rôtie Nature 2013 voor een deel te bottelen en een deel op foudré nog eens 18 maanden verder te rijpen en te bottelen op magnums in 2017. Beperkt.
JM Stéphan
Jean-Michel werkte voorheen voor grote bedrijven in de regio, maar wilde zijn eigen stempel drukken als wijnmaker. In 1994 start hij een micro domaine van iets meer dan 4 ha. Hij is een echte bio pionier in de wijngaard in deze tijd. In de kelder voedt hij de wijnen op met minimale interventie. Hij wordt geïnspireerd door Jules Chauvet. Chauvet was een inspirator voor veel natuurlijke wijnmakers die in de jaren '90 gestart zijn met biodynamisch verbouwen en natuurlijk vergisten. Voor o.a. de beroemde bende zonder zwavel uit de Beaujolais.
Jean-Michel weet door zijn werk in de Rhône waar er bijzondere percelen zijn. Deze percelen bestaan niet alleen uit de blauwe druif Syrah, maar ook uit de witte druif Viognier en Seriné. De Viognier werd als witte druif tussen de Syrah geplant om de wijnen zachter te maken. De blauwe Serine is heel zeldzaam. Na onderzoek bleek het zowel genetisch materiaal van Syrah als Viognier te bevatten, een soort oerdruif.