Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Magnum Cornas ‘Brise Cailloux‘ (15) - Syrah
Syrah | selectie van stokken tussen 20-50 jaar oud | graniet terroir | vergist op betonnen vaten | volledig destemmed | gerijpt op beton | super puur | laurier | kers | peper | smooth | diepe zuren | zacht | naturel stijl met body en volume
Matthieu Barret - Domaine du Coulet
Een van de meest intigregende wijnmakers die in ontmoet heb. De goedlachse Matthieu is net geen 1,70 is redelijk rond en heeft een lekkere baard staan (het kleine beertje, Petit Ours). Zijn grootvader bezit meer dan 11 ha steile terraswijngaarden in Cornas (op een totaal van 120 ha). Hij besluit de druiven niet te verkopen maar zijn eigen wijnen (23 jarige leeftijd in 1998) te gaan maken. Hij volgt niet het pad van de 'klassieke' producenten maar probeert zo minimaal als mogelijk de wijn te beinvloeden en schroeft het gebruik van eikenhout terug tot een minimum. De nieuwe kelder in 2018 geraliseeerd staat vol met betonnen cuvées. Zijn wijnen zijn intrigerend en zeer puur, met diepgang en zijn stylistisch. Naast de serie Cornas wijnen is er zijn negocé range met wijnen als Petit Ours, Black Flack, No wines land.
Review
The 2013 Cornas Brise Cailloux is gorgeous. Incredibly perfumed and complex aromatically, it offers a smorgasbord of peppery spice, olive tapenade, game and small black fruits on the nose. This gives way to a medium-bodied, elegant, seamless Cornas that shows the freshness and purity of the vintage, has moderate tannin and beautiful minerality on the finish. It’s already hard to resist but should drink nicely for a decade. As normal, this cuvee comes from the younger vines of the estate and a number of different sites in Cornas, all of which are mostly granite. It spent 15 months in 70% foudre and 30% in tanks. 93/100 Jeb Dunnuck
Run by Matthieu Barret since 1997, this Cornas estate fashions a wild, old school and gamey style of Cornas that will be loved by traditionalist (or anyone who loves great wine for that matter). The estate covers 16 hectares in Cornas, with 80% of the parcels located in the northern part of the appellation and east-facing. The winemaking is about as traditional as it gets with little to no destemming, native yeast fermentations, and aging all in old barrels, foudre and tanks. In most vintages he makes up to three (sometimes four) Cornas: the entry level Brise Cailloux, the les Terrasses du Serre, and the flagship Billes Noires. In addition, in top vintages he’ll release a “Gore” bottling that’s bottled only in magnums. These wines lean towards the fresher, acid-driven end of the spectrum, yet always have terrific fruit, solid concentration and notable purity. Count me a fan.