Magnum Barolo - Nebbiolo (wooden box)
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Nebbiolo | selectie uit twee cru’s: 80% uit Berri (westelijk gelegen cru bij de Tannano rivier op 450 meter hoogte) en 20% uit Rocche dell'Anunziate | stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud | volledig ontsteeld | 2-4 dagen koude post fermentatie | vergisting start op kleine cementen tanks | rijpt voor 22 maanden op een botti (grote foudre) | al erg open en gul | zachtheid van la Morra met de power van Nebbiolo | Rozen & salmiak | rijke kersen | zoethout | tannine's smooth | structuur
Trediberri
Rond 2012 pikte ik het nieuws op. Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis, en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.
Review
The 2016 Barolo is a powerful, deep wine that is going to need time to soften and further open up. Black cherry, plum, spice, leather, dried herbs and menthol infuse the 2016 with notable aromatic depth as well as a palpable sense of brooding, virile intensity to match its classically built, mid-weight structure. This is an especially potent vintage for the straight Barolo, and there is clearly so much going on in the glass; it is a superb wine in the making. The Barolo is a blend of 80% Berri and 20% Rocche dell'Annunziata. Vinous 94/100
The Trediberri 2016 Barolo has crossed all its t's and dotted all its i's. This is a nicely zipped-up expression of Nebbiolo that follows a classic aromatic playlist with forest berry, pressed violet, crushed stone and tangy licorice. This carefully balanced ensemble enables the wine to spread evenly over the palate, imparting elegance and silkiness as it does. If I were to assign one descriptor to this Barolo, it would be balance. The grapes are fermented in cement, and the wine ages in oak for 23 months. I also like the fact that this wine is not quite immediate, but almost. You could easily pop the cork with just a few more years of aging under its belt. This release was 33,315 bottles.
This is an impressive set of wines from Nicola Oberto's Trediberri. The team is working on enlarging the La Morra winery and the storage space for inventory. Last year, Trediberri picked up a new vineyard lease of old Dolcetto vines (planted in 1958) in the comune of Vicoforte Mondovì. That fruit will make a wine under the Dogliani Bricco Mollea appellation. 93/100 Monica Larner