Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Lucido - Cattarato
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Cattarato | noordelijk deel van Sicilië | kalkrijke bodems | gematigerd klimaat dan bijv. in het zuiden op de Etna | spontaan vergist en gerijpt op staaltank | indrukwekkende pure en zilte wijn | aromatisch fruit en zuivere schone zuren | Jong al zwierig verleidelijk is 2018 ‘Lucido’ (kloon cataratto) met kokette kracht, sap, limoen, maar 12.5˚
De Bartoli
Na eerst voor het consortium en reus Pellegrini te hebben gewerkt, besloot De Bartoli dat die manier van wijn maken af stond van wat hij vond dat echte Marsala was. Ook al is het al 200 jaar een familiebedrijf, de echte input kwam in de jaren ‘70 toen Marco de verwaarloosde gaarden in gebruik nam en afstand nam van het consortium. Hij wilde oude traditie nieuw leven in blazen, maar is de afgelopen jaren ook duidelijk met de tijd meegegaan. Zijn Marsala’s rijpen in warme ruimten (‘op kamertemperatuur’), maar sinds enkele jaren wordt er ook droge witte wijn gemaakt.
Ster is de grillo, een Siciliaanse kruising tussen de zibibbo (muscat d’alexandrie) en cataratto. Grillo is een druivenras met een dikke schil en een hoge zuurgraad die krachtige wijnen oplevert. Het is het enige druivenras dat in de Marsala’s van De Bartoli gaat. Volledig rijp en uitgegist levert grillo wijnen met een natuurlijk alcohol tot 17 procent op. Behalve grillo heeft De Bartoli kleine hoeveelheden lucido (een cataratto-kloon met heldere schil en minder bitter) en blauwe pignatello aangeplant staan en natuurlijk zibibbo op Pantelleria voor zowel droog als zoet.