Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Grappoli del Grillo - Grillo
Grillo | kalkrijke bodems in het noorden van Sililië | vergist op staal | rijpt op frans eikenhout, deels nieuw | "Fermentatie met druifeigen gisten (dit geldt voor alle wijnen van De Bartoli) op staal opgestart en voltooid in Franse eikenhouten vaten. Vervolgens een jaar gerijpt op de gistresten. Witte bloemen, noten, kruidigheid, snufje vers hout. Structuur, goed mondgevoel, stevige smaak, citrus, iets (hout)tannine, zilt, droge kalkachtige afdronk. Licht vettig van de houtglycerine, maar de krachtige zuren houden de wijn strak en tanig. "
De Bartoli
Een industriële basiswijn, niet slecht; een hi-tec versie is imponerend, niet drinkbaar; de bio uit binnenland (waar grillo niet thuis hoort) is overrijp, te machtig; laatste is ziltig als een muscadet, of fino, slank, mineraal, opwekkend. Die komt van hier, van de kust bij Marsala, vertelt hij trots. Fles wordt onthuld: Marco De Bartoli. Belletje rinkelt: de Siciliaanse legende die reputatie en verkoop marsala-wijnen uit het slop trok door weer waarachtige volgens oorspronkelijke recept te maken. De exautocoureur en levensgenieter, die wijngoed van zijn moeder (dochter van gigant Paolo Pellegrino) 1978 overnam en later bewees dat je hier ook mooi en oorspronkelijk droog wit kan maken, door vroeger en perceel voor perceel te oogsten, en het werken met eigen, natuurlijke gisten aan te durven. Die dus. Nader onderzoek leert dat Marco in 2011 overleden is en dat figli Renato, Giuseppina en Sebastiano in zijn traditie het werk voortzetten. Sterker: op meer natuuravontuur uit zijn.