Toon lijst |
Grain Gamay VV - Gamay

Gamay Noir | combinatie van 2 wijngaarden in Fully; 'Combe d'Enfer' en 'Les Claives' | graniet | onsteeld met de speicale destemmer om het fruit te beschermen | vergist in een betonnen tank mix van hele trossen, onsteelde druiven en gekneusde druiven (mille feuille), semi carbonisch | super lekker en gul rood fruit | bijna de rijpheid van Pinot Noir | spicey | delicaat maar krachtig! ... slechts 1000 liter gemaakt in 2018
Chappaz
Een prachtige tour door de Alpen brengt mij in het Zwitserse Vallais, bij het wijngoed van Chappaz. Deze wijn valt in de catogorie “altijd uitverkocht”, des te trotser ben ik dat ik hiervan een kleine allocatie heb kunnen bemachtigen. De 10 hectare grond bestaan uit 2 delen: Een deel uit grand cru stijle granieten hellingen met prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen en aan de andere kant van de river de Rhône, de wijngaarden voor de Pinot Noir. Marie-Thérèse Chappaz werkt al meer dan 30 jaar aan haar wijnproject waarin ze voor wit Petit Arvine, Marsanne, Silvaner, Furmint en Fendant gebruikt en voor rood Syrah, Gamay, Humagne en Coralin. Tijdens de tasting kunnen we alles proeven en wat werd ik daar blij van. Alle wijnen zijn in balans, hebben pure smaken met prachtige zuren en een delicate smaak. Kostbare wijnen, maar eenmaal geproefd ben je fan!
Review
The 2018 Grain Gamay is from old vines rooted in the granitic terroirs of the Domaine des Claives, in the amphitheater of the Combe d'Enfer in Fully. Cherry colored, this wine opens like an essence of Gamay, with pear skin aromas along with black cherry and ripe black berry aromas. The wine reveals the purity and floral aromas of granite and is absolutely fascinating. On the palate, this is a deliciously ripe and juicy, intense and silky-textured Gamay of great finesse and elegance. Can Gamay get any better? This is an amazing fleshy but finessed Gamay that was fermented with the carbonic maceration method. The grapes were picked in the early morning at 95° Oechsle, and the fermenting must was foot trodden only after reaching 55° Oechsle. The wine aged in used 400-liter barrels for one year. In fact, the tannins are very silky and integrated into the seamless texture, and the finish is pure and salivatingly salty. A great Gamay from the Valais. Tasted at the domain in Fully in January 2020. Stephan Reinhardt 96/100