Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Espenyalluchs - Xarel.lo (21)
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Xarel.lo | single vineyard | in 2011 geplant (regraften) op oude onderstokken | met de klonen uit de wijngaard NUN Vinya dels Taus | vermeerderd in Montpellier en niet in Penedès omdat Enric bang was andere klonen materiaal terug te krijgen dan uit de NUN Vinya dels Taus | een kleine 'serrel' met een 'rocky terroir' van 1 ha op 400 meter hoogte | vergist en gerijpt op 4-5 jaar oude 300l Franse eikenhouten vaten voor 8 maanden | 13% | goed volume en veel structuur | hazelnoot | umami | indrukwekkend | "my own Corton Grand Cru" aldus Enric Soler
Enric Soler
De wijngaarden van Enric Soler zijn in de Spaanse burgeroorlog een vliegveld, maar inmiddels ligt de wijngaard er strak bij. Enric is in de jaren negentig de beste sommelier van Spanje geweest en inmiddels doceert hij ook aan de wijnuniversiteit. De 2,5 hectare heeft hij overgenomen van zijn opa, waar hij nu wijnen maakt met een echte Bourgondische insteek. De grond waar de Xarel.Lo staat aangeplant is arm en het weer vaak koel, juist daardoor werken de stokken hard en dat proef je terug!
Review
I tasted the 2018, 2019 and 2020 vintages of the three white wines produced here. The 2020 Espenyalluchs comes from a 0.98-hectare vineyard planted with Xarel.lo grapes in 2011 on stony soils on a slope at 400 meters in altitude. It fermented in used 300-liter French barriques with indigenous yeasts and was bottled after around eight months in barrel. It has 12.5% alcohol, a pH of 3.20 and 5.9 grams of acidity (tartaric). This is the more approachable of the three vintages, with a hint of caramel and even red translucent berries, a rounder wine with a gentle palate, still very fresh and harmonious. 2,150 bottles produced. It was bottled in May 2021. 93/100 Luis Gutiérrez
Enric Soler produces some of the best white wines from Cataluña. He's in Penedès but left the appellation of origin some time ago. He works 3.4 hectares of vineyards and produces around 12,000 bottles per year. I tasted his wines from 2018, 2019 and 2020, which gave me a good idea of the character of each vintage. 2018 was rainy and with mildew, and they even got snow, a year of moderate alcohol and good freshness. 2019 was more of a "normal" year with good potential for elegance and depth, and 2020 had frost and mildew that resulted in low yields. Improvisació is the wine that reflects the vintage more faithfully, and Espenyalluchs and Nun are more homogeneous; they cushion more the effect of the year, especially the old vines from Vinya dels Taus. Superb wines. One of the best white-wine-only projects in Spain, with Rafael Palacios.