Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dôle la Liaudizas - Gamay & Pinot Noir
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Gamay (80%) & Pinot Noir (20%) | Klassieke blend uit Valais | verschillende wijngaarden van de linker oever van de Rhône | kalkbodem | met de hand onsteeld met een speciale destem mat om het fruit te beschermen | vergist op staaltank, betonnen vaten (ouef nomblot) en deels gerijpt op eikenhout | zachte pure wijn met elegante zuren | kersen | puur delicaat fruit | wilde kruiden
Chappaz
Een prachtige tour door de Alpen brengt mij in het Zwitserse Vallais, bij het wijngoed van Chappaz. Deze wijn valt in de catogorie “altijd uitverkocht”, des te trotser ben ik dat ik hiervan een kleine allocatie heb kunnen bemachtigen. De 10 hectare grond bestaan uit 2 delen: Een deel uit grand cru stijle granieten hellingen met prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen en aan de andere kant van de river de Rhône, de wijngaarden voor de Pinot Noir. Marie-Thérèse Chappaz werkt al meer dan 30 jaar aan haar wijnproject waarin ze voor wit Petit Arvine, Marsanne, Silvaner, Furmint en Fendant gebruikt en voor rood Syrah, Gamay, Humagne en Coralin. Tijdens de tasting kunnen we alles proeven en wat werd ik daar blij van. Alle wijnen zijn in balans, hebben pure smaken met prachtige zuren en een delicate smaak. Kostbare wijnen, maar eenmaal geproefd ben je fan!
Review
From the left bank of the Rhône (with calcareous soils and less sunshine hours), the 2018 Dôle la Liaudisaz is an assemblage of roughly 80% Pinot Noir with 20% Gamay and a tiny bit of Gamaret and Diolinoir. Fermented separately, the assemblage was aged in enamel vats for one year. The bouquet is bright, pure, lithe and fresh and shows well-weathered and crunchy notes of crushed stones. On the palate, this is a coolish, pure and intense red with a silky texture, finely crunchy tannins and a straight character with a salty-piquant finish. Filigreed again and highly refined. Tasted at the domain in Fully in January 2020. Stephan Reinhardt 91/100