Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dão Tinto A Centenária - Jaen & fieldblend
Fieldblend van minstens 60% Jaen (mencia) 40% Baga, Tinta Amarela, Negro Mouro, Tinta Pinheira | onsteeld en met de voet getreden in de open lagars | gerijpt op stockinger eikenhout voor 18 maanden | een wijn met een grote identiteit | diepe smaken met silky tannine's | wilde kruiden | complexe smaken | enorme lengte, met recht een Grand Cru wijn!
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Review
Antonio Madeira A Centenária 2017 Dão, Portugal
From a 120 year old vineyard. So distinctive with some fennel and liquorice on the nose as well as blood, meat and fine cherry fruit. Some blackcurrant, too. Really elegant and supple with nice acidity. Has the structure to age. 95/100 Jamie Goode