Toon lijst |
Côte-Rôtie - Syrah, Serine & Viognier

90% Syrah & 10% Viognier | stokken van 15-40 jaar oud | terras wijngaard | 10% Côte Brune & 90% Côte blonde | maceration carbonique en vervolgens een vergisting van 40- 50 dagen zonder pigeage | 24 maanden rijping op grote vaten | 5mg zwavel bij botteling | pure rode wijn | olijf | wilde kruiden | spetterende zuren | krokant fruit | gul en intrigerend
JM Stéphan
Jean-Michel werkte voorheen voor grote bedrijven in de regio, maar wilde zijn eigen stempel drukken als wijnmaker. In 1994 start hij een micro domaine van iets meer dan 4 ha. Hij is een echte bio pionier in de wijngaard in deze tijd. In de kelder voedt hij de wijnen op met minimale interventie. Hij wordt geïnspireerd door Jules Chauvet. Chauvet was een inspirator voor veel natuurlijke wijnmakers die in de jaren '90 gestart zijn met biodynamisch verbouwen en natuurlijk vergisten. Voor o.a. de beroemde bende zonder zwavel uit de Beaujolais.
Jean-Michel weet door zijn werk in de Rhône waar er bijzondere percelen zijn. Deze percelen bestaan niet alleen uit de blauwe druif Syrah, maar ook uit de witte druif Viognier en Seriné. De Viognier werd als witte druif tussen de Syrah geplant om de wijnen zachter te maken. De blauwe Serine is heel zeldzaam. Na onderzoek bleek het zowel genetisch materiaal van Syrah als Viognier te bevatten, een soort oerdruif.