Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/chateau-leoville-las-cases-2012-cabernet-sauvignon-merlo/a4175
Zoeken
Vorig artikel Toon lijst
{canonicalURL}

Chateau Leoville Las Cases 2013 - Cabernet Sauvignon & Merlo

Code FR-157
ProducerChâteau Léoville las Cases
Type of wineRood
CountryFrankrijk
RegionBordeaux - St. Julien
Grape varietyCabernet Sauvignon & Merlot
Vintage2013
FermentationKneuzen, vergisting in een tank van cement/beton, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
Nettoprijs
Configureer uw product
Omschrijving

Chateau Leoville Las Cases - St. Julien 

Een wijndomein in Bordeaux en een tweede cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het ligt in het dorp Saint-Julien. De landerijen van dit château vormen de kern van het oorspronkelijke Léoville en beslaat ongeveer de helft van de oorspronkelijke oppervlakte. De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 95 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (65%), merlot (19%), cabernet franc (13%) en petit verdot (3%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 32 jaar. De gemiddelde productie per jaar is 30.000 kisten van 12 flessen.

De wijn lijkt qua stijl bijna een Pauillac (de bron van de grand vin van Léoville Las Cases is de 55 ha grote wijngaard Grand Clos die net zuidelijk, maar direct naast de wijngaard van Château Latour ligt). 

Léoville Las Cases werd in 1638 gebouwd op de top van een aardwal met veel grind, omringd door moeras (waar de Médoc in die periode hoofdzakelijk uit bestond). Tegen de jaren 1740 was Château Léoville, zoals het toen werd genoemd, reeds één van de leidende wijngaarden na de premier crus. in de jaren 1770 ging Léoville over in handen van zijn vier neven. Eén van hen ontvluchtte het land tijdens de Franse Revolutie - waardoor zijn erfdeel verbeurd werd verklaard - en zorgde hierdoor voor de eerste afscheiding van Léoville in een afzonderlijke wijn: Château Léoville Barton. In 1840 leidde een familievete tussen de toenmalige markies de Las Cases en zijn zus, de barones De Poyferré de Cerès, ertoe dat een volgend deel verloren ging.

Wijlen Michel Delon nam het roer van zijn vader over in 1975. Vooral door een uiterst strenge selectie (zelden gaat meer dan 40% van de druiven in de grand vin) en nauwgezette vinificatie heeft hij de kwaliteit van deze "Super Second" verhoogd naar het niveau van de eerste cru's (net als de prijzen). Er zijn aanwijzingen dat Jean-Hubert, de zoon en opvolger van Michel Delon, de strengheid van de wijn probeert te verzachten, overigens zonder op enige wijze de concentratie en diepte van de wijn te verliezen.

Deze pagina printen