Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Chassagne-Montrachet 1e cru ‘les Champs Gains‘ - Cha PP (19)
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Chardonnay | 1e cru wijngaard | net onder 'Caillerets' | 45 jaar oude stokken | vergist en rijpt 12 maanden op eikenhout, max 10% nieuw | daarna 6 maanden rijpen op rvs | complexe wijn | krachtig en intens
Paul & Thierry Pillot
Domaine Paul Pillot is een zeer gerenommeerd klein familiebezit in Chassagne-Montrachet. Hier wordt intelligent gewerkt en voortdurend gestuurd op fruit en terroir en niet op kracht. Paul's zoon Thierry heeft in 2003 de scepter overgenomen en boekt sindsdien spectaculaire resultaten voor zowel wit als rood. Zijn woorden; "ik wil de complexiteit van mijn vaders wijnen behouden met een nog hoger niveau qua elegantie en finesse. Maar let wel, er zijn geen regels hier. Ik behandel elke wijngaard anders en wat ik het ene jaar doe, is geen vast recept voor het andere jaar". Samen met zijn zuster Chrystelle runnen ze het domein, maar vader Paul is altijd op de achtergrond bezig met het repareren van de tractor of andere klussen.
In totaal beschikken ze over 13 hectare eigen wijngaarden. Het domein is in het bezit van een aantal topwijngaarden zoals Grandes Ruchottes, la Romanée, Clos Saint Jean, Caillerets als ook 1.23 hectare in de Saint Aubin 1er Cru Le Charmois (de allerbeste ligging). Het streven is duidelijk; constante kwaliteitsverbetering. En daar slaagt men aardig in, getuige de proefnotities van de internationale pers. Top-referentie voor Chassagne-Montrachet!
Thierry heeft ook nog een kleine négociant onder zijn eigen naam Thierry Pillot, waarbij hij druiven koopt van bevriende wijnboeren.
Review
Mingling aromas of pear and orange oil with hints of pastry cream and citrus blossom in an expressive bouquet, the 2018 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Champs Gain is medium to full-bodied, supple and enveloping, underpinned by lively acids and concluding with an elegantly perfumed, mineral finish.William Kelly 93/100
The 12-hectare Domaine Paul Pillot, today one of the finest addresses in the Côte de Beaune, has been directed since 2004 by the young and dynamic Thierry Pillot. The vines in their enviable palette of holdings are farmed organically, though not yet certified as such, and the wines they produce are matured for some 18 months on the lees, the final six being spent in stainless steel. Percentages of new wood are modest, with plenty of larger format 350-liter barrels, and the lees are never stirred. Characterful, elegantly textural and mouthwateringly incisive, these are superb white Burgundies, and to my mind, Pillot is one of a handful of exciting producers who win Chassagne-Montrachet the title of Burgundy's most interesting white wine producing village today. That he stills flies somewhat under the radar—at least relative to the quality to be found here—is perplexing. What's more, that's bound to change, and sooner rather than later, so readers shouldn't hesitate to buy whatever bottles they can find.