Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Champagne La Garenne Blanc Brut Nature - Pinot Meunier
Pinot Meunier | 'La Garenne Blanc' | wijngaard 'Les Bergères' in Treslon | bodem argilo-calcaire | basiswijn vergist op hout voor 10 maanden | 60 maanden gerijpt met de lie | dosage 2 g\l | klassieke blanc de noir | verfijnd | subtiel fruit | lichte kruidigheid | fijne mousse
Domaine Lagille
De zoektocht naar een nieuw talent in Champagne vond zijn succes in het gehucht Treslon. Ongeveer twintig kilometer rijden ten westen van Reims in de Marne vallei ligt het vier hectare grootte domaine van Vincent Lagille. De wijngaarden liggen aan één stuk in een soort clos en worden gedomineerd door het druivenras Pinot Meunier. De wijngaarden worden bio verbouwd (vanaf 2023 gecertificeerd), en met het eigen paard geploegd en bewerkt. Vincent deed onderzoek naar de verschillende terroirs in zijn ‘clos’. Hij leerde hier zoveel van dat het besluit nam om vanaf 2017 de clos op te delen in meerdere mini ‘lieu dits’.
Alle basiswijnen vergisten eerst voor tien maanden op eikenhout met minimaal sulfiet. Om vervolgens tijdens tirage gebotteld te worden voor de sur latte periode. Na het degorgeren rijpen de wijnen nog 6 maanden met de natuurkurk voordat ze het domein verlaten. We krijgen begin mei de eerste flessen binnen. Bourgondische Champagnes, rijk van smaak, veel energie en vulling!