Vorig artikel | Toon lijst |
Cebreros ‘El Reventon‘ - Garnacha
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Garnacha | Reventon wijngaard bestaat uit 3 blokjes van in totaal 1,2 ha op graniet met klei op 950 meter hoogte | bush vines dry farmed 80+ jaar | vergist voor 60-90 dagen whole bunch in een open eikenhout vat | na een aantal dagen wordt er een stalen frame in het vat gehangen om de 'hoed' in het midden van het vat de duwen, geen pump-overs of pigeage | rijping voor 12 maanden op oude eikenhout foudre's van 700 liter | lavendel | pure rijpe expressie van Garnacha | grootse tannine's | enorme potentie tot rijping | op allocatie leverbaar!
Dani Landi
Een van onze all time favourites! In het prachtige Gredos gebergte maakt Dani van 60 jaar oude druivenstokken een Pinot Noir-achtige stijl van Grenache. Hij heeft oude wijngaarden weer tot leven gewekt in een gebied wat totaal verlaten was en precies deze wijngaarden behoren nu tot de basis voor de beste rode wijnen uit Spanje van dit moment. In de kelder wordt alles handmatig gedaan en met respect voor de natuur en herkomst prachtige, pure rode wijn gemaakt.
Review
The Cebreros vineyard in the Paraje El Reventón produces wine that combines Mediterranean and continental characteristics, aromatic herbs and vibrant acidity, of which the 2018 El Reventón is a textbook example. The two plots total one hectare at 950 meters in altitude, on very laminated schist with sand, red clay, quartz and silt soils. The vines are 80 years old now and have been worked organically and biodynamically since Landi took them over. The whole clusters fermented slowly at low temperature with indigenous yeasts in oak vats, and the wine matured in two 700-liter oak barrels for 12 months. It seems like a textbook Reventón, with finesse and maintaining the aromatic herbs and the strong aromatics. The palate is narrow and precise, with very fine, grainy tannins and a sleek texture, unusual in the schist, going more in the direction of Iruelas. This is an exceptional vintage for this wine. 1,532 bottles were filled in March 2020. 96/100 Luis Gutiérrez
Some of the Comando G wines, produced in the same place and in exactly the same way, come from vineyards that were owned or worked by Daniel Gomez Jiménez-Landi when he worked at his family winery, and the wines are marketed separately under the Dani Landi (how people refer him) label. As with some of their other wines, I tasted the whole range of 2018s and some 2019s in November 2020.