https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/zuid-afrika-5/david-nadia-swartland/_425_w_3553__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

David & Nadia Sadie

WINEMaker

David Sadie

region

Swartland - Paardeberg 

Vineyard holding

30 ha  

Soil types

Granitic sands, shale soils, iron rich soils

varieties

Chenin Blanc - Grenache - Pinotage - Cinsault - Syrah - Semillon - Viognier - Rousanne - Clairette Blanche - Carignan - Marsanne

Fermentation

50-70 mg/l sulphur added - both red and white

Aging

Old French oak - foudre - stukvate - concrete square fermentor

fARming

Sustainable practises - IPW certified

visit website

http://www.davidnadia.com


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2017

Siebritskloof White FMS - Chenin Blanc

Siebritskloof White FMS - Chenin Blanc
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2016

Siebritskloof - Semillon

Siebritskloof - Semillon
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2016

Aristargos - Chenin Blanc, Viognier, Clairette & Semillon

Aristargos - Chenin Blanc, Viognier, Clairette & Semillon
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Siebritskloof Red FMS - Pinotage

Siebritskloof Red FMS - Pinotage
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2016

Siebritskloof - Pinotage

Siebritskloof - Pinotage
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Elpidos - Carignan, Syrah, Pinotage, Cinsault, Syrah

Elpidos - Carignan, Syrah, Pinotage, Cinsault, Syrah
Configureer uw product

David Sadie is geboren en getogen in Swartland, een uitgestrekt gebied dat ten noorden van Kaapstad langs de westkust omhoog loopt. Reeds op jonge leeftijd trekt David voor een studie oenologie naar de Universiteit van Stellenbosch. Tijdens deze studie loopt David stage bij een aantal gerenommeerde wijnboerderijen zoals Saronsberg en Rustenberg in Stellenbosch. Vervolgens doet hij bij Yves Cuilleron een stage in de Franse Rhône, die hem overtuigd van de unieke kwaliteit van mediterrane druivenrassen. Dat doet David besluiten een aantal percelen te ‘huren’ in Swartland om daar zijn eerste wijnen te produceren.

De uit Swartland afkomstige wijnen zijn ontzettend populair in Zuid-Afrika. Het land is op zoek naar een nieuwe, eigen identiteit. De wijnproducenten willen weg van de bulkwijnen en kijken in hun zoektocht naar de ultieme kwaliteitswijnen meer en meer naar het terroir. Deze gedachte wordt nergens zo goed vertaald als door de ‘rock en roll’ producenten in Swartland. In de regio is inmiddels een enorm potentieel te vinden aan oude ‘bush vine’ wijngaarden met onder meer chenin blanc, clairrete, viognier, roussanne, marsannee en semillon. Uiteraard is men ook de rode wijn niet vergeten en vinden we hier ook pinotage, syrah, grenache, cinsault en mouvedre.
Inmiddels is David uitgegroeid tot een getalenteerde wijnproducent met een enorme drive om het maximale uit zijn wijngaarden te halen. Hij hanteert een natuurlijke filosofie in de wijngaarden waar zeer oude druivenstokken van meer dan zestig jaar oud te vinden zijn. David maakt daarnaast onderdeel uit van de Swartland Independent, een club zeer gedreven wijnproducenten die het gebruik van chemische en synthetische middelen niet toestaan en proberen de wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken. Hij produceert in de eerste jaren dan ook slechts 4000 flessen onder zijn eigen label (17.000 in 2015). Met de oogst van 2014 is David samen met zijn vrouw Nadia van start gegaan in een nieuwe kelder in Swartland, op de Paardenbosch farm in Siebritskloof. De farm beslaat 15 ha met oude stokken chenin blanc, pinotage en wat semillon. Een extra boost voor de nog prille maar zeer succesvolle carrière van David.

Tijdens zijn bezoek dit jaar september in Nederland heb ik David voor het eerst ontmoet en was zeer onder de indruk van zijn kennis en gedrevenheid. Een paar maanden later scoorde hij met maar liefst drie wijnen 5* platter. David mag zich volgens de gids bij de vijf beste wijnmakers van Zuid-Afrika rekenen, en dat met 5 jaargangen!

In januari 2016 ben ik bij David en Nadia op bezoek geweest op de Paardebosch farm in het bloedhete Swartland. De teller stopte ’s middags pas op 41,5 graad en ’s nachts koelde het af tot slechts 35 graden. Het bijzondere was dat tijdens het droge en bloedhete ‘el Nino’ seizoen in Paarl de druivenstokken zwaar te leiden hebben gehad van de brandende zon. Maar er in het uitgestrekte en ‘rauwe’ Swartland geen enkele stress te bekennen was aan de prachtige ruige ‘bush vines’. David kreeg gelukkig net op tijd in de gaten dat ze zo snel mogelijk aan de oogst van de pinotage moesten beginnen, twee weken eerder dan normaal, maar de kwaliteit was verbluffend. Niet voor niks roemt het Britse Decanter in februari David voor zijn fantastische verfijnde en elegante pinotage van de Paardebosch Farm. Het was voor mij een mix tussen syrah uit net noordelijk Rhône en een gamay uit de super cru Morgon in de Beaujolais, heel puur en verfijnd! Nadia is inmiddels als viticulturist (verantwoordelijk voor de wijngaarden) betrokken bij het bedrijf (vandaar de naam David & Nadia). Zij is op zoek naar nieuwe wijngaarden in Swartland van unieke kwaliteit om het label door te laten groeien. De proeverij in de kelder was verbluffend, met als hoogtepunt de nieuwe single vineyard wijnen: Semillon Perdekamp en Chenin Hoë-Steen. Verder voegen we twee wijnen (syrah & roussanne) toe met een heel interessant prijsniveau. Deze hebben we geselecteerd op de farm met de ‘restjes’ van het blenden, maar wel uit David z’n handen en dan weet je het wel!!!