https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/spanje-20/jose-garcia-bierzo/_425_w_3540__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

JOSE ANTONIO GARCIA GARCIA

WINEMaker

JOSE ANTONIO GARCIA GARCIA

region

VALTUILLE DE ABAJO – EL BIERZO – D.O. BIERZO, EL SALNES – RIAS BAIXAS – D.O. RIAS BAIXAS, VILLACALBIEL – LEON – D.O. TIERRA DE LEON

Vineyard holding

25 HA

altitude

BIERZO – 550-600 M – COASTAL, RIAS BAIXAS – SEA LEVEL – COASTAL, TIERRA DE LEON – 800 M – CONTINENTAL 

Soil types

SAND, GRAVEL, SLATE, WHITE SLATE, CLAY

varieties

BIERZO – 75% MENCIA – 17% PALOMINO – 5% GODELLO – 3% DONA BLANCA – 2% GARNACHA TINTORERA, BAIXAS – 100% ALBARINO, TIERRA DE LEON – 80% PRIETO PICUDO – 20% ALBARIN 

Fermentation

NO TEMPERATURE CONTROL – INDIGENOUS YEAST – REDS FERMENT IN FOUDRES AND INOX TANKS – WHITES FERMENT IN INOX TANKS AND BARRELS – EACH WINE HAS A DIFFERENT VINIFICATION PROCESS

Aging

FRENCH OAK AND INOX TANKS

fARming

ORGANIC VITICULTURE

visit website

(Link)


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2015

Unculin Blanco - Dona Blanco & Godello

Unculin Blanco - Dona Blanco & Godello
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2017

'El Chuqueiro' Aires de Vendimia - Godello

'El Chuqueiro' Aires de Vendimia - Godello
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Aires Blanco Cepas Viejas - Godello

Aires Blanco Cepas Viejas - Godello
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2017

Magnum Unculin - Mencia

Magnum Unculin - Mencia
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2016

Aires de Vendimia de Valtuile - Mencia

Aires de Vendimia de Valtuile - Mencia
Configureer uw product

De opkomst van Bierzo als één van de ‘nieuwe’ top wijnbouwgebieden van Spanje is in een tijdsbestek van 15 jaar gerealiseerd. De grote initiator achter het huidige succes is de familie Palacios uit La Rioja. Net als in het Catalaanse Priorat hebben zij de kwaliteit van de wijngaarden in een vroeg stadium erkend en dit vertaald met hun visie in een aantal topwijnen. Bierzo plukt nu, letterlijk na 2000 jaar wijn maken, de vruchten van het succes en het harde werk van een aantal pioniers als de Palacios familie. Maar ook de mensen als José van wie zijn familie al meer dan 150 jaar actief is in de wijnbouw. Voor veel jonge wijnmakers in de streek liggen er mooie kansen en ze maken van de Mencia-druiven prachtige wijnen. Zelfs de lokale bulk cooperativas maken prima wijnen en krijgen hier nu goed voor betaald.

Bierzo ligt in het noordwesten van Spanje, op de rand van Galicië en in het binnenland van Spanje (Castillia y Léon). De beste wijnen in dit gebied komen uit de twee dorpen Corullón en Valtuille de Abajo. Bierzo herbergt maar liefst 4500 ha aan ‘old vine Mencia’ gelegen op de golvende helling. Het zal je dan ook niet verbazen dat de twee wijnen die we gaan importeren van extreem oude wijngaarden komen. Gelukkig is er niet, zoals in andere streken als Swartland, Gredos en Priorat, iemand geweest om de oude druivenstokken te rooien en te vervangen voor jongere en meer productieve stokken. Een aantal bodega’s heeft afgelopen jaar het initiatief genomen om een kwaliteitsstelsel in te voeren net zoals in de Franse Bourgogne. Dorpen en wijngaarden worden op dit moment geclassificeerd en er zal snel meer duidelijkheid komen. Ik kan je alvast vertellen dat regionen als La Rioja, Ribeira Sacra en Priorat jaloersmakend kijken naar het initiatief van de wijnmakers in Bierzo.

Bij de kennismaking met José verteld hij dat hij wijnen wilt maken met identiteit, herkenbaar voor de kalk- en kleibodems van Bierzo, puur maar vol energie. Ze zijn dan ook rijker en voller dan de mencias van Guimaro, die van leistenen bodems komen, waar de zuren een belangrijke rol spelen. Hij werkt op het familiedomein dat ergens halverwege de 19e eeuw begonnen is met wijnbouw. in 2009 besluit hij terug te keren na zijn studie en als wijnmaker verder te gaan. Tijdens zijn studie werkte José samen met Raul Perez.  Zijn 25 ha is verdeeld over 75 verschillende percelen. Het leven van een wijnmaker is niet altijd even gemakkelijk, maar voor sommigen is het ook een vorm van risicospreiding (bijv. vorst of hagel). De witte wijnen hebben een mediterraan karakter, en het rood is diep intens qua geur en smaak! The new wave of Bierzo!