https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/spanje-18/guimaro-ribeira-sacra/_425_w_3537__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Pedro Rodriquez

WINEMaker

Pedro Rodriquez

region

Amandi - Ribeira Sacra - Galicia 

Vineyard holding

8 ha of which 5 ha on steep slote terrace sites 

Soil types

Losa - llicorella - slate with sandy soils and granite 

varieties

Mencia with small amounts Souson, Ferrol & Brancellao for the whites its mainly Godello Torrontes & Treixadura

Fermentation

Red with whole cluster in open wooden tanks

Aging

6 - 12 months on older oak barrels of 225-500 liter 

fARming

Organic

visit website

(Guimaro)


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineRood
Vintage2017

Mencia Joven - Mencia

Mencia Joven - Mencia
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2016

Camino Real - Mencia

Camino Real - Mencia
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2014

Finca Capellinos - Mencia

Finca Capellinos - Mencia
Configureer uw product

Mencia, voor mij persoonlijk één van de beste blauwe druivenrassen ter wereld. Hij heeft de verfijning van de Pinot Noir en de kracht van de Syrah, uit het noordelijk gelegen Rhône. Een mooie Mencia staat voor elegantie, diepgang en een zachte ronde smaak met fijne zuren. Dat waren ook precies de ingrediënten waar ik naar op zoek was tijdens mijn bezoek aan Coto de Gomariz, in het Spaanse Galicië. De beste Mencia komt ofwel uit de buurt van Valtuille in de DO Bierzo, of hij is te vinden op de steile terraswijngaarden van Ribeira Sacra aan de Río Sil. Mede door dit steile karakter van de wijngaard bedraagt de oppervlakte slechts 600 ha.

De wijnbouw in Galicië is ontstaan in de 12e eeuw. De Benedictijnse monniken plantten de eerste stokken in de omgeving van hun abdijen en kloosters. Mencia vind je alleen in Galicië. Toch is ook in het Portugese Dão een druif gevonden die genetisch overeenkomt met de Mencia, namelijk de Jaén.
Ribera Sacra is bijzonder in trek bij grote wijnmakers als Raul Perez en Dirk Niepoort. In deze historische wijngaarden vinden we dus voornamelijk Mencia aangevuld met Mouraton, Sousón, Merenzao (Trousseau), en Branccelao (Touriga N.) De wijngaarden zijn voornamelijk field blends met witte en blauwe druiven die zijn geplant in dezelfde wijngaard. De bodem bestaat uit puur graniet, schist en Quartz.

Onze zoektocht in 2015 bracht ons in het gehucht Santa Cruz de Brosmos bij Pedro Peréz van Adega Guimaro. Een kleine kelder in het uitgestrekte, groene, rotsige en werkelijk fenomenale landschap van Galicië. Pedro’s opa en oma begonnen rond 1900 met het verbouwen van druiven op de terrassen langs de Rio Sil. Negen hectare is daadwerkelijk in het bezit van de familie, veertien hectare wordt gepacht.

De proeverij in de kelder is een waar feest. De energieke dertiger vliegt voor ons door de kelder en verteld vol vuur over zijn ‘drinkbare’ rode wijnen. We proeven eerst de Joven 2014 uit drie inox vaten, deze is heerlijk juicy en gul. Daarna door naar de drie single vineyards (met de hand geperst en deels vergist met hele druiven en trossen) uit 2013 en 2014 met stokken tussen de 70 en 100 jaar oud, die zeer krachtig zijn. En dan komt er nog wat wit, de stokken staan tussen de blauwe in, Godello, Torrontes en Treixadura. Puur met een karakter van rood fruit. Wat een bijzonder glas! Na de proeverij volgen we Pedro dan eindelijk naar de wijngaarden. Het betreft inderdaad indrukwekkende terrassen op zeer steile hellingen. Beulswerk moet hier verricht worden, willen ze de wijnen laten slagen. Pedro legt ons uit hoe de zon draait en op die manier de wijngaarden opwarmt, en welke percelen dus als eerste rijp zijn. In de omgeving vinden we lavendel, kweepeer en zelfs kiwi’s. Het neigt dus naar een mediterraan klimaat in het overwegend Atlantische Galicië.

Na twintig jaar hard werken heeft Pedro een prachtig domein gecreëerd dat klaar is voor de toekomst. In een nieuwe wijngaard, zeer hooggelegen heeft hij in 2014 een nieuwe wijngaard aangeplant met een aantal zeer interessante druivensoorten voor de regio: Caiño, Merenzao (Trousseau), Souson, Albariño and Treixadura. Er is geen enkele twijfel over de succesvolle toekomst van Guimaro, mede doordat Guiterrez van Parker al meerdere malen de Finca Capellinos als beste wijn van Galicië heeft uitgeroepen!