https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/italie-10/san-filippo-montalcino/_425_w_3541__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Roberto Giannelli

WINEMaker

Paolo Caciorgna

region

Tuscany – Brunello Di Montalcino

Vineyard holding

10 ha  which includes 4,5 ha of a single parcel for the Rosso  and 3 ha of the La Lúcere cru and 2 parcels of 2,5 ha for the Brunello di Montalcino wine. 

Soil types

Galestro soil, rock, and sand 

varieties

100% Sangiovese

Fermentation

Fermentation that favors elegance and perfumes 

Aging

Combination of 500l and 25hl barrels – 20/30% new oak 

fARming

Organic since 2013

visit website

http://www.sanfilippomontalcino.com


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineRood
Vintage2016

Rosso di Montalcino `Lo Scorno` - Sangiovese

Rosso di Montalcino `Lo Scorno` - Sangiovese
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2013

Brunello di Montalcino - Sangiovese

Brunello di Montalcino - Sangiovese
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2013

Brunello di Montalcino `la Lucere` - Sangiovese

Brunello di Montalcino `la Lucere` - Sangiovese
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2012

Magnum Brunello di Montalcino `la Lucere` - Sangiovese

Magnum Brunello di Montalcino `la Lucere` - Sangiovese
Configureer uw product

Stel je voor, je bent makelaar en probeert een prachtig wijngoed in één van de beste stukjes van Montalcino te verkopen. Je loopt er meerdere malen rond en begint langzaam ‘verliefd’ te worden op de prachtige winery. Gelegen op een zo door Toscane kenmerkende helling met uitzicht op de regio en de torentjes van Montalcino op de achtergrond. Het overkomt Roberto Gianelli en net na de oogst van 2002 koopt hij de Tenuta. Een gebied met 22 ha waarvan er 11 ha met Sangiovese is beplant. Het wijngoed is gestart in 1971 en sinds 1977 worden er de eerste Brunello wijnen verkocht. Destijds een nog zeer onbekende Italiaanse rode wijn gemaakt van Sangiovese druiven. In 1980 zijn er met de start van DOC 25 producenten actief die hun eigen wijnen bottelen. Anno 2015 zijn het er bijna 250, Brunello is hot!

De eerste investering door Roberto wordt gedaan in de vinificatieruimtes en een nieuwe ondergrondse vatenkelder. Vanaf 2005 richt hij zich volledig op de wijngaarden. Sinds 2006 wordt er biologisch gewerkt en zijn er een aantal rijen druivenstokken vervangen waar de verkeerde klonen stonden aangeplant. Je kan de wijngaarden nu gemakkelijk verdelen in drie stukken. De Rosso komt van een 5 ha wijngaard net boven de Azienda aangeplant in 2000. Dan is er de topwijngaard La Lucére met 3 ha gelegen in een soort ‘clos’ verstopt in het bos bovenaan de helling met meer dan 25 jaar oude stokken. De 3 ha die overblijft is een perceel voor de Brunello, gelegen op de steile helling onder de wijnkelder met stokken van ruim 20 jaar oud.
Met buren als Salvioni (La Cerbaiola) en La Cerbaiona (Molinari) weet je dat dit dé perfecte hoek is van Montalcino. Gelegen op steile hellingen met de klassieke ‘galestro’ bodem met hoog aandeel aan xistos en zandsteen. Warme dagen en koele nachten geven de ideale omstandigheden.

Tijdens mijn bezoek in juni 2017 worden we hartelijk verwelkomt door Roberto. Al lopend door de wijngaard valt het me op dat tijdens de droge en warme zomer de druivenstokken nog geen enkele vorm van stress vertonen. Dat was op andere plaatsen, vooral laaggelegen, wel anders in Montalcino. Het wijngoed waar je ook kunt overnachten ligt er prachtig bij, net even ten zuidoosten van Montalcino. Het uitzicht over de wijngaarden en graanvelden is fenomenaal. Het is goed warm dus we duiken snel de kelder in. Al gauw zie ik de RVS tanks voor de vergisting en in de kelder een grote verzameling ‘botti’ vaten (2000L+) en een aantal kleine barrique’s.
Dan de wijnen. Roberto geeft ons een sneakpreview van de wijnen die op vat liggen. De Rosso laat waarschijnlijk de eerste glimp van het topjaar 2016 zien, wat een finesse zo net voor botteling. Van een botti proeven we de ‘La Lucére’ 2015, een enorm, rijke en krachtige wijn. Voor deze moeten we toch nog even geduld hebben tot 2020! Ons bezoek heeft de samenwerking goed gedaan, en we mogen vanaf september 2017 starten met de wijnen van San Filippo. En dat is fijn, want de ‘La Lucére’ 2012 is één van de best beoordeelde wijnen uit Montalcino door verschillende bedrijven zoals James Suckling & R. Parker’s Wine Advocate.