https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/hongarije-1/fuleky-tokaji/_425_w_3513__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Peter Lovas

WINEMaker

Gyorgy Brezovcsik

region

Tokaj wine region

Vineyard holding

25 ha spread out over six villages throughout Tokaji

Soil types

Volcanic with top layers of loess & clay 

varieties

Furmint – Harslevelu – Muscat – Kabar 

Fermentation

Hand selected grapes – pressed immediately upon arrival in cellar – most of late harvest wines fermented in stainless steel – dry wines fermented in Hungarian oak barrels 

Aging

Hungarian oak for six months – or combination of Hungarian oak and stainless steel for four months 

fARming

Conventional – Vineyards from 6 different villages 

visit website

http://www.tokaj.org/en/


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2014

Tokaji DRY - Furmint

Tokaji DRY - Furmint
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2017

Tokaji DRY ‘Kiraly‘

Tokaji DRY ‘Kiraly‘
Niet op voorraad
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2017

Fülöp Dry Tokaji - Furmint & Hárzlevelü

Fülöp Dry Tokaji - Furmint & Hárzlevelü
Configureer uw product
Type of wineZoet
Vintage2014

1/2 fles Fülöp late harvest Tokaji - Furmint & Hárzlevelü

1/2 fles Fülöp late harvest Tokaji - Furmint & Hárzlevelü
Configureer uw product
Type of wineZoet
Vintage2013

1/2 fles Tokaji Pallas late harvest - Furmint & Harzlevelu

1/2 fles Tokaji Pallas late harvest - Furmint & Harzlevelu
Configureer uw product
Type of wineZoet
Vintage2007

Tokaji Aszu 6 Puttonyos - Furmint & Harzlevelu

Tokaji Aszu 6 Puttonyos - Furmint & Harzlevelu
Beperkt op voorraad
Configureer uw product

Hongarije, niet een land dat we direct koppelen aan topwijnen. Maar in de 17e en 18e  eeuw was dat wel anders. In die periode behoorde de Tokaji wijn onder invloedrijke staatslieden tot de belangrijkste wijnen van Europa. In de kelders van de voormalige Sovjet-Unie zijn unieke flessen met zeer oude Tokaji gevonden. Enkel en alleen ‘Het IJzeren Gordijn’ heeft ervoor gezorgd dat de westerse landen de Tokaji uit het oog zijn verloren. Na de val hiervan zijn er een aantal gerenommeerde producenten uit Bordeaux en het Spaanse Vega Sicilia een joint venture gestart in deze regio, en dat heeft hen geen windeieren gelegd.

Tokaji dankt haar faam aan de edelzoete wijn die gemaakt wordt van drie Hongaarse druivenrassen. De bekendste is Furmint (voor de zuren), die wordt aangevuld met Hárslevelü (een kruising van Furmint & Plantscher, ideaal voor edele rot) en Sárga Muskotály (gele Muscat, exotische druif). György Füleky, de oprichter van Füleky, heeft jarenlang gewerkt op het researchinstituut van de regio en heeft samen met een groep geleerden een nieuwe druif ontwikkeld genaamd Kabar. Dit is een kruising van Hárslevelü en Bouvier. Het verhaal gaat dat in Tokaji, ergens rond het jaar 1571, voor het eerst gesproken is van edele rot, veel eerder al dan bijvoorbeeld langs de Mosel en Sauternes.

Het Puttonyos (emmertje) systeem geeft de zoetheid van de wijn aan. Een Tokaji Aszu is in de basis een Spätlese-achtige wijn die tijdens de gisting in een Gonci (140l) aangevuld wordt met emmertjes (20kg) edel gerotte druiven (botritys cinerea, pouriture noble). Indien er op het etiket vijf Puttunyos vermeld worden, dan zijn er vijf emmers (100kg) met edel gerotte druiven toegevoegd.

Füleky werd dus opgericht door György Füleky en beslaat inmiddels 25 ha in zes verschillende dorpen, gelegen in het noordoosten van Hongarije. De laatste tien jaar zien we steeds meer droge gastronomische wijnen van Furmint op de markt verschijnen. De unieke vulkanische bodem in het heuvelachtige gebied geeft de wijnen een mooie zuurgraad en een eigen, energiek karakter. In het voorjaar 2018 zijn we gestart met een nieuwe range Fülöp. Dit is wat lichter en fruitiger dan de Füleky range.