https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/frankrijk-26/marc-tempe-elzas/_425_w_3499__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Marc & Anne-Marie Tempé

WINEMaker

Marc Tempé

region

Elzas 

Vineyard holding

8 ha 

varieties

Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sylvaner en Gewurztraminer

Fermentation

Old oak - 1000+ liters  

Aging

Older oak - 1000+ liters - at least 12 months  

fARming

Biodynamic - Demeter since 1995


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2016

Alliance Alsace - Edelzwicker

Alliance Alsace - Edelzwicker
Niet op voorraad
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Zellerberg - Pinot Blanc

Zellerberg - Pinot Blanc
Beperkt op voorraad
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Zellerberg - Pinot Gris

Zellerberg - Pinot Gris
Niet op voorraad
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2012

Rodelsberg - Riesling & Gewurztraminer

Rodelsberg - Riesling & Gewurztraminer
Beperkt op voorraad
Configureer uw product

Een ontmoeting in Amsterdam, vijf van zijn wijnen geproefd en ik was verkocht. Wat een finesse uit een gebied wat me eigenlijk al 10 jaar teleurstelt met zoete, plakkerige en dan ook nog eens te dure wijnen, maar de renaissance is al even gaande… De Elzas creëert onder leiding van een aantal dynamische pioniers een nieuwe toekomst!

Marc Tempé is al meer dan 25 jaar actief als wijnmaker in Zellerberg, een klein Frans dorpje in de Elzas tegen de uitlopers van de enorme Vogezen. Het dorp is zo’n duizend jaar oud en de winery van Marc is gebouwd in de 18e eeuw. Een zeer compact, authentiek gebouw waar het verleden nog sterk zichtbaar is. In de kelder staan eiken foudres van 300 tot 5500 liter, allemaal gekocht in 1995 toen veel collega’s overschakelde op RVS en Marc zijn kans schoon zag om deze ‘beauty’s’ aan te schaffen tegen een goede prijs. Marc is een man van tradities. Ik vroeg hem over zijn technieken die hij in de kelder gebruikt, en er kwam een duidelijke en eenduidige reactie ‘zero trucage monsieur’ en daar kwam ik al proevende achter! Het enige mechanische in het pand is de pers, verder is alles volgens zijn minimale interventiegedachten ontstaan. Er wordt al biologisch gewerkt sinds het begin van de jaren ’90 en sinds 1996 is het officieel biologisch-dynamisch gecertificeerd. In de kelder ontsteelt hij de trossen en gooit ze in zijn geheel in de pers, vervolgens langzaamaan en geduldig persen zodat de most uiteindelijk een perfect zuurgraad heeft. Die hebben zijn wijnen zeker nodig aangezien de vergisting en rijping in de eiken foudres minimaal twee jaar in beslag neemt. Boven op de foudres zit een kleine glazen buis, dit zorgt ervoor dat de CO2 die vrijkomt in de foudre blijft en Marc geen zwavel hoeft te gebruiken, enkel bij botteling in kleine hoeveelheid! Mensen als Marc, met een eigen mening en geloof in eigen filosofie, maken geweldige wijnen!

Een zeer fraaie collectie van deze grootheid die in Frankrijk op een tal van top restaurants reikt met zijn wijnen. De Elzas is weer terug!