https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/frankrijk-26/le-rocher-des-violettes-montlouis-sur-loire/_425_w_3493__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Xavier & Elodie Weiskopff

WINEMaker

Xavier Weiskopff

region

Montlouis-sur-Loire - Loire 

Vineyard holding

15 ha - mainly Montlouis-sur-Loire with 2 ha in Vouvray and 1 ha in Chinon 

Soil types

Tuffeaux Chalk with Silex and loam 

varieties

Chenin Blanc 80% and some Chardonnay, Côt, Cabernet Franc & Pinot Noir 

Fermentation

Whites whole bunch press directly in to the barrel - Reds partly whole cluster and destemmed berries in large oak barrels 

Aging

500L+ oak barrels - maximum 30% new oak

fARming

Organic certified since 2016 

visit website

www.lerocherdesviolettes.com


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2016

Val de Loire Blanc - Chardonnay

Val de Loire Blanc - Chardonnay
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Montlouis-sur-Loire 'Touche Mitaine' - Chenin Blanc

Montlouis-sur-Loire 'Touche Mitaine' - Chenin Blanc
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2014

Montlouis-sur-Loire 'Négrette' - Chenin Blanc

Montlouis-sur-Loire 'Négrette' - Chenin Blanc
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Val de Loire Rouge - Pinot Noir

Val de Loire Rouge - Pinot Noir
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Touraine Rouge Vielles Vignes - Côt

Touraine Rouge Vielles Vignes - Côt
Configureer uw product

Bij het ontstaan van Smaragd Wijnen in 2010 was Xavier één van de eerste producenten waarmee ik ben gestart! Verfijnde en spannende wijnen van Chenin Blanc waar ik persoonlijk erg van mag houden. Voor mij is Montlouis een stijl van Chenin eentje zoals ik in Duitsland erg gek ben op de Mosel Riesling. De spanning in de wijn tussen zuren en rijp fruit gecombineerd met een waanzinnige terroir en de juiste wijnmaker resulteert dit in een top wijn. Ik ben dan ook erg verguld met de herintreding van Xavier in de lijst!

Xavier Wiesskopff (1979) studeerde aan de oenologieschool in Beaune en beland in 2004, na stages in Chablis (Dauvissat), Beaune (Marchalé) en in het noordelijke Rhône in Amboise, in een klein dorp ten oosten van de stad Tours. Hij krijgt de sleutel van een prachtige wijnkelder en de bijbehorende 7 ha aan wijngaarden. De wijnkelder stamt uit de 15e eeuw en is gehakt uit de witte mergelbergen aan de rand van het dorp. De ideale omstandigheden en temperatuur van de oude kelder zorgen ervoor dat Xavier zijn wijn zo natuurlijk mogelijk kan maken. De Montlouis sur Loire appelation beslaat drie dorpen ten oosten van Tours, de 370 ha wijngaarden liggen tussen de Loire en Cher rivieren ingeklemd en worden omringd door het bos van Amboise. Onder de AOC Montlouis sur Loire wordt enkel witte wijn gemaakt van Chenin Blanc. Vroeger werd deze Pineau de Loire genoemd en de wijn varieert in smaak van droog tot lichtzoet. Ook maken ze hier veel mousserende wijnen volgens de Methode Traditionele.
Ruim 10 jaar later heeft hij zijn domein laten groeien tot 15 ha, waarvan 9 ha in Montlouis en 4 ha in het grote AOC Touraine gebied. Hij is officieel biologisch gecertificeerd met biodynamische invloeden, maar zoals hij zelf uitlegt: ‘dat vertelt niets over het talent van de wijnmaker’. Xavier is een purist die de natuur haar werk laat doen. Dat geeft risico’s in het aantal kilogram opbrengsten, maar dat neemt hij voor lief. Bijzonder fraaie wijn die niet misstaan in de ‘artisan’ collectie van Smaragd Wijnen!

In de wijngaard probeert Xavier zo natuurlijk mogelijk te werken. Dit houdt in geen pesticiden en de vegetatie krijgt de ruimte om het bodemleven te stimuleren. Hij heeft veel oude stokken. Touche Mitaine is 3 ha met op twee meter diep een tuffeaux blok (kalk) aangeplant in 1979. Naast Chenin vinden we hier Côt, Pinot Noir en Chardonnay. La Negrette ligt op het plateau vol met silex stenen en druivenstokken die de 80 jaar ruim gepasseerd zijn. Een nieuwe aanplant vinden we in een prachtige clos wijngaard la Lochére, zuidelijk gelegen op een steile helling. De wijngaard heeft veel potentie voor de lange termijn. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het resultaat over 10 jaar! Wat opvalt in al deze wijngaarden is de aanwezigheid van Côt naast Chenin. Deze druif afkomstig uit Cahors van origine heeft op mij nooit zoveel indruk gemaakt, al maakt hij in Argentinië als Malbec wel degelijk grote indruk. De oude stokken Côt van Xavier leveren een prachtige wijn, zeker in 2015. Een carbonique wijn, zeer intens en puur met zachte tannine en een heerlijk rood fruit karakter. De Chenin wijnen zijn relatief strak droog, prachtige energie, veel indrukken en de zuren geven de wijnen een enorm spectrum! La Negrette is een spektakel, als een grote witte Bourgogne van Chenin!

Bezoek juli 2017:
Laat in de middag komen we het terrein van de prachtige cave, huis en gîte oprijden. We zijn in het oostelijke stuk van Montlouis-sur-Loire tussen de Chêr en Loire rivieren in. Xavier is een rustige en bescheiden verschijning die eerst even ‘de kat uit de boom kijkt’ om vervolgens vol passie zijn verhaal te vertellen. In tien jaar tijd heeft hij zijn weg gevonden in het beste Chenin stukje van Frankrijk. Ik denk dat Montlouis, samen met Vourvray en de Jura op dit moment de meest interessante appellaties zijn in Frankrijk waar je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding fantastische wijnen kunt kopen.