https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/frankrijk-26/clos-lapeyre-jurancon/_425_w_3516__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Jean Bernard Larrieu

WINEMaker

Jean Bernard Larrieu

region

Sud Ouest - Jurancon

Vineyard holding

18 ha

Soil types

Loam and clay 

varieties

Petit Manseng - Gros Manseng - Courbu - Camaralet

Fermentation

Small means of intervention - stainless steel for Sec and Moulleux - La Magendia in barrel 

AgEing

Stainless steel tanks, anfora and oak barrels 

fARming

Certified organic viticulture – Biodynamic since 2014

visit website

www.jurancon-lapeyre.fr


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2016

Vin Blanc Sec Jurancon - Petit & Gros Manseng, Petit Corbu

Vin Blanc Sec Jurancon - Petit & Gros Manseng, Petit Corbu
Configureer uw product
Type of wineZoet
Vintage2016

Vin Blanc Moulleux Jurancon - Petit Manseng & Gros Manseng

Vin Blanc Moulleux Jurancon - Petit Manseng & Gros Manseng
Configureer uw product
Type of wineZoet
Vintage2014

La Magendia Moulleux Jurancon - Petit Manseng

La Magendia Moulleux Jurancon - Petit Manseng
Configureer uw product

Al drie generaties lang is de familie Larrieu in de weer met wijnstokken. Het landgoed is sinds het jaartal 1920 in het bezit van de familie Larrieu. Hun eerste oogst was echter pas in 1985. Dat is ook het jaar waarin Clos Lapeyre geboren is, het jaar waarin men zich voor het eerst volledig heeft toegelegd op het produceren van wijn. De wijnmakerij wordt gerund door afgestudeerd oenoloog Jean-Bernard en zijn vader Marcel. Inmiddels worden hier wijnen gemaakt die door vriend en vijand erkend worden als de top van de Jurançon.

La Chapelle de Rousse is het dorp waar men de wijngaard van Jean-Bernard kan terugvinden. Het ligt vlakbij Pau, bij de Spaanse grens. Het dorp bevindt zich in het departement Pyrénées-Atlantiques, midden in de Jurançon. Op 40 kilometer van de Pyreneeën en op 100 kilometer van de zee, hetgeen resulteert in een mild klimaat met oceanische invloeden. In de wijngaarden treffen we enkel inheemse druivenrassen, Gros Manseng voor de droge wijnen en kleine maar zeer verfijnde Petit Manseng voor de fraaie, zoete wijnen van ingedroogde druiven aan de stok (Passerillage). Verder zijn er de twee zeldzame druiven genaamd Camaralet & Petit Corbu die we tegenkomen in de wijngaarden met oude stokken.

Wat bijzonder is om te benoemen, is het feit dat Jean-Bernard een groot aantal van de machines die hij gebruikt tijdens de productie van zijn wijnen deelt met andere wijnbouwers in het dorp. Hij is namelijk naast wijnmaker tevens manager van de coöperatie in La Chapelle de Rousse. Deze samenwerking, en het delen van middelen en kennis, is van levensbelang voor Clos Lapeyre. Het verbetert immers de communicatie tussen wijnmakers en daarmee indirect ook de kwaliteit van de wijn. Alhoewel Jean-Bernard al sinds zijn start biologisch werkt, heeft hij sinds 2005 een officiële certificering. Sinds 2013 bewerkt hij alle terraswijngaarden volgens het gedachtegoed van Rudolf Steiner ‘en biodynamie’. Met de oogst van 2012 krijgen alle labels een opfrisbeurt en is de website van Jean-Bernard een plezier om te bekijken!