https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/duitsland-7/immich-batterieberg-mosel/_425_w_3484__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Gernot Kollman 

WINEMaker

Gernot Kollman  

region

Enkirch - Mosel  

Vineyard holding

8 ha mainly on steep terrace sites. The Cai & Detonation is made by rented parcels in Dhron and the Saar with slate and löss soils 

Soil types

Red, blue, and gray slate with löss

varieties

100% Riesling 

Fermentation

Very old barrels without additions – occasional dry fermentation – 4-15 grams residual sugar 

Aging

Barrels older than 12 years – 600 litres

fARming

Organic 

visit website

www.batterieberg.com/weingut/


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineMousserend
Vintage2015

Jour de Fixe Sekt Brut Nature - Riesling

Jour de Fixe Sekt Brut Nature - Riesling
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2016

CAI - Riesling

CAI - Riesling
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2017

Detonation - Riesling

Detonation - Riesling
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Enkircher Steffensberg - Riesling

Enkircher Steffensberg - Riesling
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2014

Enkircher Zeppwingert - Riesling

Enkircher Zeppwingert - Riesling
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Enkircher Ellegrub - Riesling

Enkircher Ellegrub - Riesling
Configureer uw product

Duitsland is als wijnland niet te stoppen! Een nieuwe generatie getalenteerde wijnmakers maakt ongekende wijnen. Met Riesling in de hoofdrol, gevolgd door de Duitse Pinot Noir genaamd Spätburgunder. Maar ook de andere burgunder soorten als Pinot Blanc, Pinot Gris en Silvaner winnen aan populariteit. De Mosel is traditiegetrouw de meest intrigerende van de dertien regionen van onze oosterburen. De steile terrassen van ‘schiefer’ (leisteen) langs de meanderende rivier zorgen niet alleen voor een spectaculair aanblik, maar ook een schakering van de bijzondere top ‘lage’.

De wijnen van Weingut Bernhard Eifel in Trittenheim zijn al meer dan zes een jaar een succes in de portfolio. Jaarlijks produceert hij een fraaie collectie met smaakvolle ‘droge’ riesling wijnen. Bernhard liep eind jaren ’90 op de tijd vooruit met zijn gastronomische stijl van Riesling wijnen. In al die jaren ben ik bij hoop producenten langs de Mosel op bezoek geweest. Knebel, Heymann-Löwenstein, Karthäuserhof, van Volxem, Clemens Busch, Martin Kerpen, Haag, Reinhold Haart en nog vele anderen. Maar er was één producent die mij toch wel enorm verraste door zo’n eigen en fraaie ‘beendroge’ riesling stijl te maken. Veel wijnen gemaakt langs de Mosel hebben dat herkenbare zoetje, 5 tot 10 gram restzoet is eerder regel dan uitzondering. Dé man achter deze wijnen is Gernot Kollman. Na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij van Volxem en nog eens vier jaar bij Knebel koopt hij medio 2009 het ooit befaamde maar helaas failliete wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirich.

De eerste meldingen van het wijnhuis dateren al uit het jaar 911, de kelder is gebouwd in 870! In 1449 koopt de familie Immich het wijngoed Batterieberg en behouden dit voor meer dan 500 jaar. Het wijngoed bevat een aantal percelen met meer dan 60 jaar oude pre phylloxera Riesling stokken met bijzonder goede exposities. Inclusief de monopole Batterieberg met in het hart van de wijngaard de absolute top cru ‘Zeppwingert’. Het is hier hard werken, paarden en tractoren kunnen op de steile terrassen niet functioneren, handarbeid pur sang! De basiswijn C.A.I is vernoemt naar Carl August Immich (eigenaar rond 1850), Carl was degene die met dynamiet de terrassen prepareerde voor wijnbouw. Batterieberg komt van de term ‘battered mountain’. De etiketten vandaag de dag verwijzen nog steeds naar deze actie van Carl, alhoewel enkelen toch twijfelen of het destijds wel echt zo is gegaan.

In de zeer oude kelder, uitgehakt uit het ‘schiefer’, gaat Gernot helemaal back to basic. De druiven worden na de oogst 4 tot 20 ingeweekt met de schillen, de cru’s vergist op ouden eiken vaten (foudre) van 500 liter met de eigen gist volledig ‘spontaan’. Met volgens Gernot als voordeel; een meer open wijn qua geur, levendig, energiek, spatzuiver en een betere expressie van de wijngaard!

Na de start van de jaargang 2014 gaan we in april 2017 verder met de jaargang 2015, met deze sublieme jaargang die we tijdens een bezoek van het wijngoed konden proeven kregen we de definitieve bevestiging, wat een enorme klasse in deze wijn, ongekend….. Riesling from slate!