https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/australie-2/kooyong-mornington-peninsula/_425_w_3514__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Gjergja Family

WINEMaker

Glen Hayley

region

Victoria - Mornington Peninsula - Tuerong

Vineyard holding

40.8 ha

Soil types

Duplex clay loam, differing percentages of sand, loam, and clay

varieties

64% Pinot Noir - 27% Chardonnay - 9% Pinot Gris

Fermentation

Natural fermentation by way of native ambient yeasts - also the case for malolactic fermentations - Large format open-oak - Large format concrete - Stainless steel 

Aging

French oak barrels in various formats

fARming

Biological and sustainable 

visit website

http://www.portphillipestate.com.au


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2016

Clonale - Chardonnay

Clonale - Chardonnay
Configureer uw product
Type of wineWit
Vintage2015

Faultline - Chardonnay

Faultline - Chardonnay
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2016

Massale - Pinot Noir

Massale - Pinot Noir
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Ferrous - Pinot Noir

Ferrous - Pinot Noir
Configureer uw product

Net ten zuiden van Melbourne op de befaamde Peninsula vinden we de wijngaarden van Kooyong. Het bedrijf is opgericht begin jaren ’90 en is sinds het begin van deze eeuw in handen van Giorgio Gjergja en zijn familie die ook het nabijgelegen top estate Port Phillip Estate bezitten. Sinds de oogst van 2015 is wijnmaker Glen Hayley verantwoordelijk voor de wijnen van Kooyong. Glen lijkt met zijn talent iets meer verfijning in de wijnen te krijgen, waar er voorheen nog iets teveel eikenhout gebruikt werd bij de rijping. Wat ook enorm helpt, is dat de zorgvuldig geselecteerde klonen stokken die zo’n 20 jaar geleden zijn aangeplant op dit moment steeds betere kwaliteit leveren.

De twee sub regio’s op het noordelijk stuk van de Peninsula waar de wijngaarden van Kooyong liggen, zijn Tuerong & Balnarring ‘by far’ de koelste plek en dus super interessant voor Pinot Noir en Chardonnay. Het terroir is een mix van ‘sandstone met pebbles’ and ‘silty loam’. Het kent verschillende altitudes en de wijngaarden zijn opgedeeld in zeven ‘blocks’, inclusief de vijf befaamde single vineyards: Faultline, Ferrous, Haven, Meres en Farrago. De wijngaarden zijn biologisch bewerkt met biodynamische invloeden en zijn relatief koel voor Australische begrippen. Volgens een aantal journalisten kan dit het ‘Bourgogne van Australië’ gaan worden. In de kelder gaat Glen redelijk ‘traditioneel’ te werk. Chardonnay wordt ‘whole bunch’ geperst en gaat met zwaartekracht gelijk naar een eikenhouten vat. De Pinot Noir wordt vergist in open tanks met deels hele trossen en een deel ontsteelt. Met Kooyong maak ik mijn debuut in de Australische wijnen, een prachtige versterking van een bedrijf dat de focus enkel op kwaliteit heeft!

Best winery of Australia 2012 – James Halliday.