Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Amarone Classico - Corvina & Rondinella
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella | blend uit de top cru's van Jago, Costa del Buso en Figari | terroir van maritiem sediment en kalk | ingedroogd voor drie tot vier maanden| vergist op een lage tempratuur voor vier tot vijf weken in staaltank | rijping eerst voor 12 maanden op tonneau (500l) en daarna 12 maanden op botti (2000-2500l) eikenhout| zeer intens rijp fruit | zoete kersen | pruimen | specerijen | drop | diepe zuren
Villa Spinosa
De Azienda van Enrico Spinosa ligt in het hart van de Valpolicella. Wijnmakers Gianmaria en Enrico werken hier met een enorme toewijding. Door het gebruik van het authentieke terroir, het gebruik van zijn topstukken Jago, Figari en Costa del Buso en de kennis van de wijnmakers zorgen zij dat er elegante wijn ontstaat zonder dat het heel rustiek en stoffig is. In de geventileerde ruimtes waar de druiven indrogen, krijgt de wijn een enorme rijkdom en power mee. Een prachtige balans tussen kracht en elegantie.
Review
It is our youngest Amarone, a perfect combination between tradition and present, between easy-drinking quality and intensity, able to face longer aged Amarone wines in terms of taste and peculiarity. The big deal of this wine is the origin from a land historically devoted to great wine production as the Valpolicella Classica is. Lively as its red colour, it’s an important wine, elegant and modern, food friendly.
Varieties
Principally a blend of Corvina Veronese, Corvinone and small percentage of Rondinella.
Geographical location
Estate’s vineyards in Jago and Costa del Buso (Negrar in Valpolicella) and Figari (Marano di Valpolicella), hilly areas in Valpolicella Classica.
Characteristics of the vineyard
Altitude: between 230 and 423 m above sea level.
Exposure: east, Negrar in Valpolicella and west, Marano di Valpolicella.
Type of soil: soils originating from marine sediment, calcareous, not very deep and of average fertility.
Planting system: Guyot, from 3,300 to 4,500 vines per hectare.
Yield: 80-100 quintals of grapes per hectare, by selecting only the best bunches.
Harvest
Manual harvest, from middle September to the beginning of October; the grapes are carefully selected and placed in small baskets for drying.
Drying
3-4 months during which the grapes lose about 30% of their original weight.
Vinification
The berries are gently destemmed and crushed.
Length of maceration: 4 weeks, with daily remontage.
Malolactic fermentation: spring.
Ageing
in steel tanks: until April.
in wood: 12 months in 500 litre French oak tonneaux and 12 months in 2000-2500 litre Slavonian oak casks.
in bottle: 12 months.