Alexandre Bain verliest zijn AOC Pouilly-Fumé status!

2016-10-26T12:43:30+00:00 27 oktober 2015|

De wijnen van Alexandre zijn te vinden op de tafels van de “17 van de top 50 restaurants in de wereld” van Kopenhagen naar Parijs via Tokyo. Het is een feit dat de meeste professionals (journalisten, bloggers, critici, sommeliers, wijnhandelaren, enz.) het erover eens zijn dat de Pouilly-Fumé van wijnmaker Alexander Bain meer dan uitstekend is.

Echter, de wijnmaker van 37 jaar heeft in september te horen gekregen dat hij het recht om zijn herkomst (Pouilly-Fumé) te vermelden op het etiket verloren heeft.

In mei 2014 brengt Alexandre de Cuvée ‘Spring’ 2012 (13.00 flessen) op de markt, een wijn zonder sulfiet toegevoegd, zeer markant, niet te rijp en mooi drinkbaar! Binnen drie maanden waren alle flessen verkocht. Enkel heeft de AOC Pouilly-Fumé hem destijds verboden de wijn onder de naam Pouilly-Fumé te verkopen, omdat volgens de heren de wijn te veel afwijkt van de ‘gewone’ niet bio-dynamische wijnen uit de regio. Dit is een probleem voor meerdere ‘naturel’ producenten in Frankrijk. Zo heeft JM Stephan in 2011 een Côte-Rôtie op de markt gebracht onder de naam Vin Sans Origine (VSO). Dit heeft gedaan omdat de AOC hem niet de toestemming gaf om de AOC te gebruiken, de wijn was te veel afwijkend van het gebruikelijke. Alexandre had er voor kunnen kiezen om zijn wijn als een Vin de France op de markt te brengen maar dat vond hij onacceptabel, Een wijn uit Pouilly-Fumé is een wijn uit Pouilly-Fumé en geen Touraine of een Vin de France…

Hij kreeg in juli een aangetekende brief dat de AOC eind augustus de oogst wilde inspecteren, enkel heeft Alexandre zijn oogst pas veel later binnen en kunnen de heren pas eind september terecht. Gepaard met wat koppigheid van Alexandre wordt de AOC licentie ingetrokken en gaat Alexandre verder met de veel belovende oogst van 2015, wetende dat het als een Vin de France op de markt komt.

Hij stelt de deskundigheid van de ‘proef commisie’ ook ter discussie “want als mijn wijnen door de 17  van de 50 beste restaurants ter wereld geschonken worden kan je je afvragen wie er voor de regio Pouilly-Fumé een belangrijkere ambassadeur is”.

Ik deel dan ook zijn mening want waarom krijgt een wijnmaker die een niets zeggende wijn maakt van 65 hl per ha, spuit met chemicaliën, de bodem bewerkt met zware tractoren en in de kelder met gist en enzymen de wijn behandelt, wel een goedkeuring. En iemand als Alexandre die zijn uiterste best doet om het maximale uit zijn grond en druivenstokken te halen door de natuur te respecteren, spuit met bio-dynamische preparaten, ploegt met zijn paard en in de kelder de wijn de wijn laat, maar ja hij is de enigste van de 156 wijnboeren die op deze manier te werk gaat en lijkt de strijd niet te kunnen winnen. Het blijft apart voor mij, want ik kan me dan ook niet voorstellen dat bijvoorbeeld  JF Ganevat (Jura), of Marcel Deiss (Elzas) uit de AOC gezet worden wegens hun ‘eigen’ stijl van boeren.

Dit zal ongetwijfeld een vervolg gaan krijgen en ik blijf natuurlijk zijn wijnen kopen en er voor zorgen dat ze op de kaart blijven bij de volgende restaurants, ook als Vin de France…

Merlet Schoorl* –  Bak Amsterdam – Vinkeles Amsterdam* – Rauw Amersfoort – Watertoren Urban Kitchen Utrecht – Podium onder de DOM Utrecht – Fitzgerald Rotterdam – Meliefste Wolphaartsdijk – Compagnon Amsterdam – Gespleten Arent Middelburg – Grand Hotel Huis ter Duin Noordwijk *

 

http://www.decanter.com/wine-news/pouilly-fume-winemaker-to-fight-inao-over-right-to-use-aoc-275597/

Eén reactie

  1. Sjoerd 28 oktober 2015 van 00:21

    Nog nooit zoveel verbaasde maar bovenal positieve reacties gehad van gasten op een pouiily fume. Jammer dat de heren van de AOC zo bekrompen zijn. De waarde van een AOC is met dit geval weer iets gedaald naar mijn mening. Gelukkig zwicht Bain niet en kunnen we genieten van zijn unieke stijl pouilly.. ik bedoel sauvignon blanc vdf.

Reageer