Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Aires de Vendimia Mencía de Corullón - Mencia (18)
85% Mencía & 15% Doña blanca, Palomino, and Godello | percelen 'Pico de Lugar' en 'Las Tías' | Corullón | terroir van vulkanisch leisteen | 650-980 meter hoogte | 80-110 jaar oude stokken | deel whole bunch en met voeten gekneusd | vergisting in grote open foudre | rijping in gebruikt Frans eiken van 500 liter voor 12 maanden | intens | vlezig | donker fruit | peper | levendig | weelderig en gul | 1000 flessen
José García
Bierzo, een gebied wat zich in 15 jaar heeft ontwikkeld tot een van de topgebieden van Spanje. Gelegen tussen Galicië en Castilla y León vinden wij José García, een wijnmaker die staat voor identiteit en herkenbaarheid in de wijn van de regio Bierzo. Zijn rode top cuvées uit Corullón en Valtuille zijn bijzonder fraai. Er komt eind 2020 een speciale botteling van een single vineyard 'Fontouliña', een micro plot van 0,4 ha naast La Faraona (Palacios) geplant door de opa van José. De witte wijn die hij maakt hebben een pittig Mediterraans karakter, eigenzinnig van oude klonen Godello met soms een ontwikkeld randje. Het rood mooi puur en diep en verfijnd. Een nog jong wijnhuis met een enorme potentie!
Review
García's family comes from Corullón, and in 2018, he has a wine produced with grapes from vineyards in his village, the 2018 Aires de Vendimia Mencía de Corullón. This is perhaps juicier and has brighter fruit—red rather than black—compared to the one from Valtuille, where he has his winery. The soils here are slate-based, and the wine is perhaps fuller and has a different texture. It fermented in open-top barrels and matured in 500-liter barrels for one year, which might explain a subtle creaminess. 1,000 bottles were filled in January 2020.
There was a big improvement in the wines of José Antonio García the last time I tasted Bierzo. I'm happy to report that the 2018s are probably the best he has produced to date. His winery is in Valtuille de Arriba, where his mother is from; and as his father's family comes from Corullón, he has now added a new red from there. More wines from parajes in both villages will come in the future. He now has 25 hectares of old vines averaging 70 years of age, and some plots are up to 100 years old. He produces 85,000 bottles per year. He has jumped two steps up in quality in the last few years. Bravo! Luis Gutierrez 92/100