Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
3L Sijnn Malgas White - Chenin Blanc, Viognier, Rous. (20)
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Chenin Blanc, Viognier & Roussanne | stokken aangeplant in 2004 | bush vines | pudding rocks | eikenhout vergist, 15% nieuw | rijp fruit, licht exotisch | vullend | stenig en smokey aroma | romig | fijne ontwikkeling | mediterrane stijl | rijp fruit | niet gefilterd | spannende wijn met een geweldige lengte
Sijnn
Een verbluffende plek om een winery te starten. David en Rita Trafford komen tijdens hun wandeltocht langs de Breede Rivier (50 km ten zuiden van Swellendam) terecht rond Malgas. Het terroir van pudding rocks en unieke klimaat doen ze besluiten de 125 ha grond te kopen en in 2004 de eerste druivenstokken te planten. In de eerste jaren worden de wijnen gemaakt in Stellenbosch maar vanaf 2016 in de piepkleine nieuwe winery opgetrokken uit natuurlijke materialen van de regio.
In 2014 is Charla Bosman als wijnmaakster aangetrokken en zet ze stap voor stap het bedrijf naar eigen hand. De wijngaarden zijn beplant met Chenin, Roussanne en Viognier voor wit en qua rood ligt de focus op Syrah, Touriga Nacional, Mourvèdre en Trincadeira. In 2018 zijn begonnen met een twee ronde van aanplanten met nieuwe rassen als: Assyrtiko, Petit Manseng, Grenache Blanc, Tempranillo en Grenache noir.
De wijnen zijn mediterraan, veel vulling en volume in de smaak. In de kelder waar nauwelijks stroom is gaat alles met de hand en vertrouwd Charla op de kracht van de wijngaarden en probeert zo min mogelijk invloed uit te oefenen. ‘The Only 1st growth of Malgas’ zegt het bord aan de weg en dat is niet zo gek als er in 60 km omtrek geen andere winery te vinden is.
Review
Sijnn White 2018. Malgas (14.1%). Sijnn's amazing reds get most of the plaudits, but this white cuvée of mostly Chenin Blanc with 25% of Viognier and Roussanne is pretty special too. Sourced from schist, shale and round river stone soils – Sijnn is the Khoisan word for a riverbed - it's a rich, textured, dry farmed delight with thatch and stone fruit characters and thrilling freshness and minerality. 2019-24 - Tim Atkin MW 93/100