Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
3L Sijnn Malgas Red - Syrah, Touriga Nacional & Trinca. (18)
55% Syrah, 17% Trincadeira, 14% Cabernet Sauvignon, 7% Touriga Naçional & 7% Mourvèdre | zonder steeltjes in open tanks en vaten | kleine portie whole bunch | oldschool basket press | 22 maanden rijping in vaten, gebruikt en 20% nieuw | eerste jaar in 225L Frans eiken | tweede jaar in 700L Frans eiken | pudding rocks | bush vines | apart vergist en daarna geassembleerd | warm rood fruit | lavendel | tijm | tabak | chocolade |cassis | diep | fraîcheur | drop | kracht | vlezig
Sijnn
Een verbluffende plek om een winery te starten. David en Rita Trafford komen tijdens hun wandeltocht langs de Breede Rivier (50 km ten zuiden van Swellendam) terecht rond Malgas. Het terroir van pudding rocks en unieke klimaat doen ze besluiten de 125 ha grond te kopen en in 2004 de eerste druivenstokken te planten. In de eerste jaren worden de wijnen gemaakt in Stellenbosch maar vanaf 2016 in de piepkleine nieuwe winery opgetrokken uit natuurlijke materialen van de regio.
In 2014 is Charla Bosman als wijnmaakster aangetrokken en zet ze stap voor stap het bedrijf naar eigen hand. De wijngaarden zijn beplant met Chenin, Roussanne en Viognier voor wit en qua rood ligt de focus op Syrah, Touriga Nacional, Mourvèdre en Trincadeira. In 2018 zijn begonnen met een twee ronde van aanplanten met nieuwe rassen als: Assyrtiko, Petit Manseng, Grenache Blanc, Tempranillo en Grenache noir.
De wijnen zijn mediterraan, veel vulling en volume in de smaak. In de kelder waar nauwelijks stroom is gaat alles met de hand en vertrouwd Charla op de kracht van de wijngaarden en probeert zo min mogelijk invloed uit te oefenen. ‘The Only 1st growth of Malgas’ zegt het bord aan de weg en dat is niet zo gek als er in 60 km omtrek geen andere winery te vinden is.
Review
Sijnn Red 2016. Malgas (14.2%)
Sijnn is one of the most amazing new terroirs in the Cape, producing wines of remarkable individuality. This Rhône meets Bordeaux meets the Douro Valley blend, made with grapes grown just 15 kilometres from the sea, is stony, complex and intensely aromatic, showing lavender and wild thyme flavours, grippy tannins and layered, mineral intense fruit. Superb stuff. 2021-35 - Tim Atkin MW - 96/100